Uncategorized @hu

Tippek a kerti bútorok festéséhez, felújításához

Kerti bútorok festéseA kerti bútorok egy idő után elveszíthetik eredeti színüket, hiszen a különféle időjárási viszonyok hatására lekophat róluk a festék. Így egy idő után szükség lehet ezek felújítására, hogy visszanyerjék eredeti állapotukat. Nézzük meg, mire érdemes odafigyelni, mielőtt kerti bútor felújításba kezdünk!

Mindegy, milyen technikát választasz, először szedd szét elemeire a kerti bútort, hogy minden apró rést el tudj érni majd.

FESTÉS

 • Fa kerti bútorok
  • Minden fa felület felújítása előtt a legfontosabb a régi festékmaradványok eltávolítása, mely csiszolással a legegyszerűbb. Ha ez elmarad, a felületet nem fogja befedni az új festék, s gyakorlatilag egy hét múlva már lepattogzik róla a nem kevés munkával rákent új festék.
  • Csiszolás után lényeges a megfelelő portalanítás, hiszen ha poros marad a felület, szintén nem fog rajta megtapadni a festék.
  • Emiatt nagyon fontos, hogy megfelelően tiszta legyen a fa kerti bútor az előkészítés után.
  • Amennyiben különféle repedések vagy rések vannak a bútoron, érdemes folyékony fa anyaggal betapaszolni, hogy a felület még simább legyen.
  • Mivel a fa könnyen magába szívja a festéket, így fontos bepácolni azt, hogy hatásos legyen a végeredmény.
  • A fapácolás után érdemes vízbázisú festéket használni, mert a higítós verzió ebben az esetben nem fogja elérni a kívánt eredményt.
 • Fém kerti bútorok
  • Fém kerti bútor felújítás előtt is gondoskodnunk kell a régi festék lecsiszolásáról, ha nem megy, használhatunk festékoldószert is.
  • Ezután látjuk azt, hogy mennyire rozsdás a felület, így érdemes ezt is alaposan lemaratni, hogy minél simább felületet kapjunk.
  • Ezt várjuk meg, míg megszárad, majd töröljük át egy nedves ronggyal, s ezt is várjuk meg, hogy teljesen megszáradjon.
  • Mivel fém kerti bútorról beszélünk, így figyelembe kell venni az időjárási viszontagságokat is. Emiatt fontos lekenni korróziógátlóval, hogy sokáig meg tudja őrizni eredeti állapotát a bútor.
  • Ha vízbázisú alapozót használunk, akkor ugyanilyen festéket is kell utána rákenni, ha pedig oldószeres alapozót tettünk fel, akkor a festékünknek is ilyen típusúnak kell majd lennie.

DEKUPÁZS

Sokan szeretik a dekupázs technikát alkalmazni fa kerti bútorokon, s természetesen itt is fontos az anyag előkészítése, így a fentebb említett pontokat – a festés kivételével – ebben az esetben is be kell tartani, s ezután érdemes csak felhelyezni a szalvétákat vagy dekupázs textilt a speciális ragasztó segítségével.

Nagyon fontos ezután a megfelelő fényességű és minőségű lakk használata, hiszen ha ezt elhagyjuk, az első kisebb eső után teljesen le fognak potyogni a felhasznált dekoratív anyagok.

Sokan használnak a textilek felragasztása előtt festéket is, hogy még szebb legyen a végeredmény, viszont az anyagok felragasztása után az utolsó felületnek mindig olyan anyagnak kell lennie, mely nagyon jól ellenáll a külső környezeti hatásoknak, így mindenképp olyan lakkot használjunk, mely alkalmas a kültéri bútorokra, s igen nehezen kopik.

A dekupázs technikában az a jó, hogy szinte végeláthatatlan opció közül választhatunk, így egyaránt lehet használni festékeket, szalvétákat, különféle textileket, csillámporokat, de akár különféle matricákat vagy akár régi újságpapírokat is. Itt a határt csak a képzeleted szabja meg.

Ezekkel az ötletekkel a legrégibb kerti bútoraid is néhány óra alatt vadonatújnak fognak tűnni, s hidd el, a megfelelő ápolást meghálálják, s évekig fogják megtartani szép és ápolt állapotukat.

Kapcsolódó tartalmak