Uncategorized @hu

Kora ősszel is a kertben! Téglalap, kocka vagy kerek étkezőasztalt válasszunk?

A kora őszi délutánok és esték a kertben az asztal körül már egy kicsit ugyan hűvösebbek, mint a forró nyári éjszakák, de néhány kültéri hősugárzóval és stílusos kerti lámpával igazán meghitté tudjuk varázsolni az őszi hétvégéket. Kérdés az, hogy milyen asztal köré üljön le a család vagy baráti társaság? Nézzük meg, mik az előnyei és hátrányai, ha téglalap, kocka vagy kerek étkezőasztalt választunk a kertbe!

Téglalap alakú asztal

Előnyök

 • A hosszú, akár 10-12 személyes téglalap alakú asztal egyik előnye, hogy rengeteg ember elfér körülötte, így kényelmesen le tudunk ültetni egy nagyobb baráti társaságot. A fenti képen látható étkezőasztal garnitúra tökéletes egy 12 fős társaság számára.
 • Másik nagy előnye, hogy nemcsak körülötte van elegendő hely, de rajta is, így több fogást is fel tudunk szolgálni egyszerre anélkül, hogy az zavaró lenne az étkező társaság számára.

Hátrányok

 • Amennyiben a teraszunk négyzet alakú, lehet, hogy furcsán fog kinézni rajta egy hosszú asztal, így ezt a modellt olyan verandákra ajánljuk, amelyek téglalap alakúak, hogy ne húzza össze a teret az asztal.
 • A téglalap alakú asztal másik hátránya, hogy egy nagyobb baráti társaságban az emberek úgy érezhetik magukat, mintha 2-4 emberenként szeparáltan lennének, hiszen igen nehéz egyik sarokból a másikba átkiabálni, ha hozzá akarunk szólni valakihez.
 • A totyogó kisgyerekek számára a sarkok mindig egyfajta veszélyforrást jelentenek, így erre mindig érdemes figyelni, vagy sarokvédőt felszerelni.

Kocka étkezőasztal

Előnyök

 • A kocka alakú asztal előnye, hogy általában 4 főre tervezik, így kisebb kocka alakú teraszokon vagy verandákon kifejezetten előnyös egy ilyen kicsi étkezőasztal garnitúra.
 • Másik nagy előnye a kocka asztalnak, hogy igény esetén könnyedén lehet bővíteni úgy, hogy mellétolunk egy másik kocka asztalt, hogy 4 fő helyett 6-8 fő tudjon étkezni rajta.

Hátrányok

 • A kocka asztal egyik hátránya, hogy nem sok hely van a tányéroknak és az edényeknek, így ha 4 fő étkezik rajta, az általában igen zsúfolt érzetet kelt, emiatt a többség 2 fő számára szokta ezt használni.
 • Másik hátránya a kocka asztalnak az, hogyha nem hagyunk elegendő helyet a fal és a székek között, akkor az alapból kicsit zsúfolt asztal még jobban azt a hatást kelti, mintha összenyomnánk a vendégeinket. Figyeljünk emiatt arra, hogy elég helyet hagyjunk a székeknek.

Kerek étkezőasztal

Előnyök

 • A kerek étkezőasztal egyik nagy előnye, hogy teljesen mindegy, hogy a terasz kocka vagy téglalap alakú, hiszen egy kerek asztal minden formájú teraszon jól mutat.
 • A fenti képen lévő rattan kerti asztal esetében jól látszik, hogy a székeknek elegendő helye van, ami társasági élet szempontjából nagyon előnyös, mert nem kell átkiabálni egy sor emberen keresztül, s mégis megfelelő méretű hely jut mindenkinek.
 • A kerek asztal kisgyermekesek esetében nagyon előnyös, hiszen ezt nem tudják olyan durván lefejelni a kicsik, mint egy téglalap vagy kocka asztal sarkát.

Hátrányok

 • Hasonlóan a kocka asztalhoz, a kerek asztal esetében sincs valami sok hely az edényeknek és tányéroknak, pláne ha négyen ülik körbe. Így a többség ezeket a kis étkezőasztal garnitúrákat főként a reggeli teázáshoz, kávézáshoz használja.
 • Hátránya, hogy még több kerek asztal esetén is igen nehéz őket egy nagyobb baráti társaság számára összetolni, így maximum csak 4-en férnek el köré.

Érdemes tehát többféle alakú és méretű étkezőasztal garnitúrát tartani otthon, hogy mindig fel tudjunk készülni a kisebb és nagyobb társaságok fogadására.

Kapcsolódó tartalmak