Uncategorized @hu

Mire figyeljünk kültéri bútor választásakor? – 1. rész

Ha a kerti bútor kiválasztását fontolgatod, vezéreljen ez az irányelv a vásárlás során: a minőség hosszútávon mindig kifizetődőbb! Talán első gondolatra vonzónak tűnik az olcsó garnitúra megvétele, mégis a tapasztalat könyörtelenül beigazolja, rosszul járunk, ha elgarasoskodjuk a döntést. Jelen 3 részből álló cikksorozatunkkal azoknak kívánunk hasznos tanácsokkal szolgálni, akik még a kültéri bútor vásárlásának elméleti szakaszában járnak.

Miben különbözik a kültéri egység a beltéritől?

Ha gyakori látogatója vagy a lakberendezési témákkal foglalkozó honlapoknak, egészen biztosan tudod, hogy a szóban forgó vétel hosszú távú befektetésnek minősül, illetve arról is hallottál már, hogy a praktikusságból fakadó értékek mellett az adott termékek minőségi színvonalára is nagy hangsúlyt kell fektetni. Különösen igaz ez azokra az elemre, amelyek nem csupán esztétikai célt szolgálnak, de rendszeres és masszív strapának vannak kitéve a hétköznapok során. A kültéri szerepet betöltő bútorelemek vásárlása esetén hatványozódik az iménti kijelentés igaza: itt aztán tényleg nincs helye kompromisszumoknak! 

Mivel kell szembenézniük a kültéri bútoroknak?

Legyen szó a nyitott kertről vagy a beépített teraszról, a kültéri garnitúrát jóval többféle, erősebb behatás éri, mint a beltéri társait. Gondolj csak a szezonális időjárási viszontagságokra, a folyamatos UV sugárzásra, az esőre, a szélre vagy a fagyra. Ahhoz, hogy az adott egység e tényezőkkel szemben felvehesse a kesztyűt, minden részletre kiterjedő minőségi kialakításra van szükség.

Célkeresztben a funkció

Rendszeres BBQ parti a nagycsaláddal vagy romantikus relaxálás a kedveseddel, esetleg egyszemélyes feltöltődés egy izgalmas regény társaságában? A lehetőségeidet aszerint is mérlegelheted, hogy elsősorban milyen céllal kívánod használni a kültéri bútort a mindennapok során.

Anyagminőség, avagy a kültéri bútorok Alfája és Omegája

Mivel ezek a szettek az év jelentős részében odakinn a szabadban vannak, nagyon fontos, hogy minőségi anyaghasználattal készüljenek. Az alumínium és a fa egységek köztudottan jól bírják a strapát, arról nem is beszélve, hogy ha a szóban forgó egységek mellett teszed le a voksodat, a tisztítással, illetve a karbantartással sem kell sokat bíbelődnöd.

A külső jegyeket is vedd górcső alá

Természetesen a sok praktikusságból eredő megfontolás mellett a kiszemelt bútor által közvetített esztétikai értéket sem hanyagolhatod el. A kerted vagy a balkonod igazi ékszerdoboz: az otthonod idilli éke! Válogass kedvedre a különféle dizájnok között, és igyekezz megcsillogtatni a személyiséged egyedi vonásait is a döntéseddel. Ha sokat adsz a kényelemre, ne hagyd ki a díszpárnákat sem, mint hasznos kiegészítőket. Pro tipp: a párnák kiválasztásánál ajánlatos azokat a modelleket preferálni, amelyek víztaszító tulajdonsággal is rendelkeznek.

Maradj a realitás talaján

A legtöbbünk szívét a grandiózus, sok ülőhelyes garnitúrák dobogtatják meg – nem vagy tehát e vágyálmoddal egyedül. Mégis ajánlatos objektíven nézned a vásárlást, és felmérned a lehetőségeidet. Abban az esetben, ha azon szerencsések közé tartozol, akiknek a családi portához nagyobb kert is tartozik, egész nyugodtan szabadjára engedheted a fantáziádat – ám, ha a bebútorozásra váró terület szerény paraméterekkel operál, óvatosabban kell, hogy eljárj. Érdemes magadban eldönteni, mire kívánod használni a kültéri garnitúrát – ha csak a szűk családoddal élveznéd annak előnyeit, nem érdemes nagy szettet választani. Náluk minden kert és terasz méretre találsz jó megoldást!  

Kapcsolódó tartalmak