Uncategorized @hu

Mire figyeljünk kültéri bútor választásakor? – 2. rész

A nagyobb kaliberű lakberendezési befektetések esetén joggal várjuk el, hogy az újdonsült használati tárgy időtálló és strapabíró legyen – olyan egység, ami hosszú éveken keresztül megörvendeztet minket töretlen szépségével és minőségével. Talán most arra gondolsz, hogy ezért a hosszú élettartamért cserébe mélyen kell a zsebbe nyúlni – e meglátás azonban csak részben igaz.

A körültekintő tervezés és a gondos törődés előnyei

Korábbi cikkünkben kifejtettük a kerti bútor vásárlás kapcsán, mennyire releváns, hogy a kiszemelt garnitúra magas színvonalú legyen – ezáltal ugyanis biztos lehetsz annak strapabíróságában. Az érmének azonban két oldala van! Legyen bármilyen minőségi is az általad kiválasztott egység, ha nem fektetsz fokozott figyelmet annak térben való megfelelő elhelyezésére, sajnos nem lesz sokáig okod örülni a vásárolt garnitúrának.

A lehetőségeidnek is vannak korlátjai

Először is, vedd figyelembe a berendezésre váró kültér tulajdonságait. Nagy, esetleg kicsi-, egész nap fényárban úszó helyről van-e szó? Teljesen, vagy csak részben zárt, esetleg nyitott a kert azon része, amelyet újjá kívánsz varázsolni? Van-e lehetőség arra, hogy a kihelyezett bútorokat megvédhesd az időjárás viszontagságaival szemben? Ezek fontos kérdések, amelyek pontos megválaszolásával sokkal közelebb kerülsz a számodra ideális garnitúra megtalálásához.

A zsúfoltság nem célravezető

Elképzelhető, hogy a nagyobb méretekkel rendelkező garnitúrák azok, amelyek megdobogtatják a szívedet – azonban mindez csak szép álom marad, ha a kerted vagy balkonod pici. Még az is könnyen előfordulhat, hogy fárasztó munkával sikerül betuszkolni az adott szettet – ám így kényelmetlenül zsúfolttá teszed a teret. A kerti bútor választásánál tehát ne csak arra figyelj, hogy az egységek épp, hogy beférjenek a helyükre – számolj a kényelmes közlekedés meghatározó tényezőjével is, és hagyd „lélegezni” a berendezni kívánt területet. 

A rossz döntéssel elronthatjuk az összképet

A cikksorozatunk első részében már kitértünk azon veszélyekre, illetve időjárási viszontagságokra, amelyekkel szemben a kerti bútoroknak fel kell venniük a kesztyűt – így most e jelenségeket nem vesszük még egyszer sorra. Az árnyékolás fontosságáról viszont még nem beszéltünk. Abban az esetben ugyanis, ha a berendezni kívánt terület nyitott és napsütötte, az esetlegesen szintén világos árnyalatú bútor, túl fényes hatást keltve zavarhatja a szemünket. Ennek a fordítottja is igaz: a túl árnyékolt kertbe a sötét színű egységek valósággal beleolvadnak, így az azok által közvetített esztétikai érték nem érvényesül.

Okos belsőépítészeti koncepció: főszerepben a harmónia

Sokan a kertet, illetve az udvart a háztól különálló egységként kezelik – te ne kövesd el ezt a hibát! Belsőépítész szemmel ugyanis a kültér és a beltér közösen alkot egy egészet, így azok minden tekintetben kell, hogy harmonizáljanak egymással. A tökéletes stílusú kerti bútor tehát válasz a közvetlen környezetére, a padló és a falak színére, a kertben lévő növényvilágra is.

Padló és kerti bútor kombinációja

A kerti bútorok általában a kert kiépítésénél leválasztott kisebb területre, például a teraszra kerülnek. A teraszburkolatok típusai széles spektrumon mozognak, és az egyszerű betontól kezdve, a divatos járólapokon keresztül egészen az eredeti fa parkettáig szinte bármilyen anyaghasználattal megvalósulhatnak. A kerti bútor kiválasztását ez leginkább a színek terén befolyásolja: a világosabb burkolatok sötétebb tónusú egységekért kiáltanak, míg a sötét padlóhoz a fényesebb, világos színű bútorok passzolnak a leginkább.

Kapcsolódó tartalmak