Hőgomba
Uncategorized @hu

Hőgomba vagy hősugárzó? Van egyáltalán különbség?

Ha időt szakítasz arra, hogy szemügyre vedd a hősugárzó kínálatot, akkor a legelső perctől kezdve rengeteg különböző elnevezéssel találkozhatsz. A nézelődést, válogatást azt sem könnyíti meg, hogy ma már szinte végtelen a lehetőségek tárháza, és ahány készülék, annyiféle eltérő konstrukció létezik. A végleges döntés meghozása előtt ezért érdemes tisztába kerülni azokkal a fogalmakkal, melyeket előszeretettel használnak a forgalmazók.

Az egyik legnagyobb fejtörést a hőgomba elnevezés szokta okozni, hiszen azok, akik még nem elég jártasak a kinti használatra tervezett fűtőtestek világában, ők bizony nehezen tudják eldönteni, hogy e szó hallatán pontosan mire is gondoljanak. Az a kérdés is gyakran fel szokott merülni, hogy a hőgombák, illetve a hősugárzók között van-e különbség, és ha igen, akkor az pontosan hol érhető tetten?

A hősugárzó, mint gyűjtőnév

A hősugárzó kifejezést általában gyűjtőnévként szoktuk használni, ide tartozik minden olyan készülék, ami képes arra, hogy egy adott alapterülettel rendelkező területet befűtsön. Természetesen minden hősugárzónak van specifikációja, e tekintetben megkülönböztetünk beltéren, illetve kültéren használatos fűtőtesteket.

Milyen fajtái vannak a kültéri hősugárzóknak?

A kültéri hősugárzók rendszerint azt a célt szolgálják, hogy a szabadtéri területeken fel tudják melegíteni annyira a levegőt, hogy bizonyos hatótávolságban ne fázzanak a jelenlévők. Ami a kinti használatra szánt készülékeket illeti, gázüzemű, illetve elektromos hősugárzók állnak rendelkezésre.

Mi az a hőgomba?

Gyakran lehet hallani, olvasni a hőgomba elnevezést, ami tulajdonképpen a gázüzemű kültéri hősugárzók egyik fajtáját jelöli. A hőgomba jellemzően egy olyan álló hősugárzó, amire, ha ránézel, akkor szinte biztos, hogy egy gomba fog eszedbe jutni, a szerkezet ugyanis szinte teljes mértékben leköveti annak formáját. Tulajdonképpen innen származik a neve is, ami azért terjedt el a köztudatban, mert összetéveszthetetlenül be lehet azonosítani vele a készüléket. A hőgombák az esetek döntő többségében gázzal működnek, ha tehát ezt a szót hallod, akkor egy gázos típusú álló fűtőtestre kell gondolnod.

A kérdés tehát nem az, hogy hőgomba vagy hősugárzó, hanem sokkal inkább az, hogy hőgomba vagy elektromos hősugárzó?

Mikor érdemes hőgombát vásárolni?

A hőgombák elképesztően dekoratív kinézettel rendelkeznek, ha tehát a kint töltött időt hangulatossá szeretnéd tenni, akkor mindenképp ilyen típusú hősugárzót válassz. Emellett azt is érdemes megemlíteni, hogy a készülékek teljesítménye, ellenállóképessége kimagasló, a használatuk pedig rendkívül egyszerű, mely tulajdonságok szintén a piac élmezőnyébe emelik őket.

A hőgomba kifejezéssel tehát a hősugárzók egy bizonyos fajtáját szoktuk illetni, melyek a formatervezésük tekintetében nagyon hasonlítanak egy nagy kalapos gombára. Ezek többnyire gázzal működtethető készülékek, és rendkívül sok előnyt tartogatnak azoknak a felhasználóknak, akik igényesen és energiatakarékosan szeretnék megoldani a szabadtéri területek fűtését.

Kapcsolódó tartalmak