Uncategorized @hu

Mire figyelj a kültéri hősugárzók karbantartásánál?

A kültéri hősugárzó használata remek választás, ha szükség van a szabadtéri helyszínek befűtésére. Legyen szó teraszról, télikertről vagy erkélyről, ezek a fűtőtestek minden esetben remek szolgálatot tesznek. A mobil kialakítás, az esztétikus kinézet és az energiatakarékos működés mellett nagy előnyük, hogy szinte semmilyen karbantartást nem igényelnek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne kellene odafigyelned arra, hogy a kültéri hősugárzót a megfelelő helyen és módon üzemeltesd, illetve, amennyiben sokáig szeretnéd használni, akkor a rendszeres ápolásáról is érdemes gondoskodnod.

Az elektromos hősugárzó mellé mindig jár egy használati útmutató, amiben fontos információk vannak a gép beüzemelésével, használatával, illetve tisztításával kapcsolatban. Fontos, hogy időt szakíts az átolvasására és betartsd az ott leírtakat, a gondtalan hozzáállás ugyanis magával vonhatja a készülék sérülését, meghibásodását.

Tárolás

A kültéri hősugárzó ellenáll a szabadtéri körülményeknek, hiszen ezek a típusok úgy lettek kifejlesztve, hogy az időjárás ne akadályozza a használatukat. Viszont, ha feltámad a szél vagy heves esőzések várhatók, akkor érdemes eltenni a készüléket egy biztonságos helyre. A fűtött garázsba vagy a lakásba is beviheted, a lényeg, hogy mindig hagyd teljesen kihűlni és csak azután gondoskodj az elpakolásáról. A hősugárzót kizárólag olyan helyen szabad tárolni, ami vízszintes, száraz, tiszta és védve van az erős napsugárzástól, a beázástól, illetve a fagytól. Nehéz tárgyakat nem szabad rápakolni, mert megsérthetik a felületét és működőképtelenné tehetik.

Tisztítás

Mivel a hősugárzó működés közben felforrósodik, ezért bekapcsolt állapotban nem szerencsés hozzányúlni, mert súlyos égési sérüléseket okozhat. Mielőtt nekiállsz a tisztításnak, ki kell kapcsolnod és meg kell várnod, míg teljesen kihűl a szerkezet. Egy puha, száraz rongy tökéletesen alkalmas arra, hogy alaposan áttöröld vele a külső alkatrészeit és megtisztítsd őket a portól, illetve más szennyeződésektől. Ha úgy látod, hogy makacs foltok éktelenkednek rajta, akkor enyhén benedvesített ruhával könnyen el tudod távolítani azokat. Viszont eszedbe se jusson víz alá meríteni, bő vizes szivaccsal átmosni vagy gőztisztítót használni a közelében, mert azzal végzetes kárt tehetsz benne.

Tűzveszély

A kültéri hősugárzók a fokozottan tűzveszélyes készülékek közé sorolhatók. Nem szabad gyúlékony tárgyak közelében üzemeltetni, éppen ezért nem lehet közvetlenül a függönyök vagy a bútorok mellett, de az sem túl szerencsés, ha szorosan a fal mellé teszed. Ideális esetben 1,5 méteres távolságban csak légüres tér veszi körül. Erre azért van szükség, mert különben a melegítőtestből kiáramló hő könnyen megrekedhet, ami egyrészt jelentős mértékben lecsökkenti a teljesítményét, másrészt pedig tűzveszélyes helyzetet idézhet elő. Ugyanebből az okból kifolyólag nem szabad letakarni a tetejét vagy más módon lekorlátozni a hőkibocsátást.

Meghibásodás

Ha a kültéri hősugárzó működésével kapcsolatban bármilyen furcsaságot tapasztalsz, akkor semmiképp se próbáld saját kezűleg megszerelni és a szervizelést ne bízd más személyre se, még akkor se, ha az illetőnek van tapasztalata a fűtőtestek szerelésében. Ilyen esetben a legjobb, amit tehetsz, ha felveszed a kapcsolatot a termék gyártójával vagy forgalmazójával, hogy a munkatársak mielőbb segíthessenek megoldani a felmerülő problémát. Ehhez viszont nélkülözhetetlen a rendeltetésszerű használat, hiszen a készülék helytelen üzemelése, tisztítása miatt keletkezett károkért tulajdonosként neked kell vállalnod a felelősséget.

Kapcsolódó tartalmak