Uncategorized @hu

Így ápold hatékonyan a kültéri bútorokat!

Egy szép, kényelmes kültéri bútor az egyedi formatervezésével könnyen fel tudja hívni magára a figyelmet, vásárlás előtt azonban azt is figyelembe kell venni, hogy az adott bútordarabot milyen anyagokból állította elő a gyártó.

A megfelelő anyagkialakítás nem csak azért fontos, mert a kültéri bútorok élettartama múlik rajta, hanem azért is, mert mindegyik más-más kezelést, karbantartást igényel. Mindenki szeretné, hogy az újonnan beszerzésre kerülő kerti bútor sokáig megőrizze eredeti szépségét, ezzel hosszú évekre biztosítva az örömteli használatot.

Rattan bútorok ápolása, tisztítása

A rattan egy tömör, liánszerű kúszónövény, ami az őserdőkben honos. A szálaiból készített kültéri bútorok már régóta nagy népszerűségnek örvendenek, amihez többek között az is hozzájárul, hogy nagyon egyszerűen tisztíthatók.

A por, illetve egyéb szennyeződés eltávolításához ideális választás egy közepes erősségű kefe, vagy egy elhasznált fogkefe, mellyel finoman átsúrolható a bútorok felülete. A gyors és precíz munka érdekében akár a porszívót is be lehet vetni.

Ezt követően egy enyhén bevizezett, mosószeres vagy szappanos ronggyal, szivaccsal gondosan át lehet törölni a rattan anyagot. Az erős, maró hatású vegyszereket érdemes mellőzni a művelet során.

A mosószeres víz eltávolítása után enyhén sózott vízzel is át lehet mosni, mellyel még inkább le lehet fertőtleníteni a kültéri bútorokat.

Miután a rattan megszáradt a napon, ápolóolajjal és érdemes bekenni, hogy sokáig megőrizze a szépségét.

Miben más a műrattan bútorok tisztítása?

A műrattanból készülő kültéri bútorok esetében is szükség van arra, hogy bizonyos időközönként alaposan át legyenek mosva.

A műrattan bútorok polyetilén szálakból készülnek, amik nagyon hasonlítanak a természetes rattan vesszőre. A különbség csupán annyi, hogy a műanyag sokkal kevesebb odafigyelést igényel a karbantartás során.

A rattan hatású kerti bútorokat elegendő átmosni egy mosószeres szivaccsal, majd pedig leöblíteni. A tisztításhoz slagot is bátran lehet használni, a műanyag szálak nem fognak károsodni a nagy nyomással érkező víz alatt.

Arra viszont ebben az esetben is figyelni kell, hogy letöröljük a nedvességet. Bár a polyetilén magas vízáteresztő képességgel rendelkezik, ennek ellenére bizonyos részeken megállhat a víz, ami nem tesz jót neki.

Műanyag bútorok tisztításának jellegzetességei

Sokan döntenek a műanyag kialakítású kültéri bútorok beszerzése mellett, hiszen rendkívül könnyen mozgathatók, tárolásuk egyszerű, és mindemellett még az időjárással, illetve a rendszeres igénybevétellel szemben is nagyon ellenállók.

Egyetlen hátrányuk, hogy gyorsan elszíneződnek, a tisztításuk pedig több időt és energiát igényel, mint például a rattan, műrattan bútoroké.

Bár az erősebb tisztítószerekkel is célt érhetünk, de adott esetben az ecetes, szódabikarbónás vízbe áztatott szivaccsal is csodákat lehet művelni.

A használaton kívüli műanyag kültéri bútorokat érdemes letakarni vagy pedig fedett helyre vinni annak érdekében, hogy megnöveljük az élettartamukat.

Erre kell figyelni az acélvázas bútorok karbantartásakor

Az acélvázas kerti bútorok esetében könnyű dolgunk van, ugyanis elegendő egy vizes ronggyal letörölni őket. A vízbe persze keverhetünk egy kis mosószert vagy szódabikarbónát, azok ugyanis hatékonyabbá teszik a felülettisztítást.

Egyetlen dologra kell odafigyelni: ha az acélváz megsérül, akkor hamar megindulhat a rozsdásodás. Ebben az esetben érdemes acélgyapottal átdörzsölni, majd pedig lefesteni.

Kapcsolódó tartalmak