kültéri bútor

Fa vagy alumínium? Melyik anyagot válaszd otthonodba a tökéletes pihenéshez?

Mind a fából, mind az alumíniumból készült bútorok nagyon népszerűek, hiszen ha strapabíró modelleket választunk otthonunka, mindkettő típus könnyedén kiállja az idő próbáját. Nem véletlen emiatt az, ha nehezen tudunk választani.

Vajon melyik a jobb? Jobb egyáltalán valamelyik? Ebben a bejegyzésünkben igyekeztünk összegyűjteni a fa és az alumínium bútorok előnyeit és hátrányait, hogy megkönnyítsük a választást.

Fa bútorok előnyei és hátrányai

Évtizedeken át szinte csak és kizárólag fából készült bútorokat lehetett látni a piacon. Ez nem véletlen, hiszen a legtöbb ország könnyedén hozzáfér a különféle típusú fákhoz, amelyekből számos stílusú és különféle felhasználási célra szánt bútort lehet előállítani.

Tömeggyártott vs. egyedi készítésű tömörfa bútorok

Fontos itt kimeleni a különbséget a tömeggyártott fa bútorok és az egyedi készítésű tömörfa bútorok között.

Áruházi bútorok

Például a furnér, a forgácslap vagy a farostlemez felhasználásával készült bútorok nem bírják sokáig a kiképzést, hiszen ezeket az anyagokat összeragasztják a gyártók, s ebből készítik a gyártósorokon a bútorokat, amelyek a megfizethető kategóriába tartoznak.

Azt is lehetne mondani, hogy ezek miatt az anyagok miatt kapott rossz hírnevet a fabútor. Ezek a típusok valóban nem bírják néhány évnél tovább.

Egyedi tömörfa bútorok

Ezzel ellentétben a tömörfa bútorok már több generáción át is képesek megőrizni szinte eredeti állapotukat. Például a teakfából, mahagóni fából, cseresznyefából, juharfából vagy diófából készült tömörfa bútorok kiváló választás azoknak, akik kedvelik a természetes stílusú, teljesen egyedi keményfa bútorokat.

Malawi Eukaliptuszfa Kültéri Ülőgarnitúra
Malawi ülőgarnitúra

Tömörfa bútor előnyei

Aki próbált már tömörfa asztalt mozgatni, nagyon jól tudja, hogy segítség nélkül szinte lehetetlen, hiszen a tömörfa igen nehéz, de ebben rejlik az ebből készült bútor stabilitása és masszív szerkezete is.

Nem egyszer fordul elő az, hogy valaki örököl a nagyszüleitől egy mahagóni asztalt, amely most, 2022-ben akár kétszer annyit is érhet, mint amikor a nagyszülők megcsináltatták az asztalt.

Azt is lehetne mondani, hogy a tömörfa bútor egy hosszú távú, több generáción átívelő befektetés.

A tömörfa bútorokkal berendezett otthonnak más az atmoszférája, a hangulata, de még az illata is. A tömörfa végül is egy élő fa, amelyet – a bőr anyagokhoz hasonlóan – ha ügyesen ápolunk, változik a színe és a textúrája, azaz ahogy halad előre az idő, úgy “érik” a tömörfa bútor is.

A tömörfa bútor tökéletes választás azok számára, akik szeretik a fa friss illatát, illetve egy naturalista, rusztikus, egyedi és természetes harmóniát alkotó légkört szeretnének kialakítani az otthonukban.

Tömörfa bútor hátrányai

Nyilván senki sem akarja eláztatni a gyönyörű tömörfa bútorait, így a többség igyekszik óvni ezeket az ikonikus darabokat a közvetlen folyóvíztől. Viszont egy kis odafigyeléssel, és rendszeres takarítással tisztán és frissen lehet tartani a tömörfa bútorokat.

Nyilván beltérre érdemes tömörfa bútort választani, így talán ez a hátrány annyira nem is számít, viszont fontos kiemelni, hiszen a közvetlen erős napfény képes megváltoztatni a bútor színét, amelyet csak szakember tud később speciális kezeléssel megjavítani.

Nyilván beltérre érdemes tömörfa bútort választani, így talán ez a hátrány annyira nem is számít, viszont fontos kiemelni, hiszen a közvetlen erős napfény képes megváltoztatni a bútor színét, amelyet csak szakember tud később speciális kezeléssel megjavítani.

A porosodás ellen pedig a rendszeres olajozás segít, illetve a különféle pácok és felületi tisztítószerek, amelyeket a forgalmazó ajánl az egyes termékekhez. Ezekkel tényleg évtizedeken át meg lehet óvni a külső károktól a tömörfa bútorokat.

Alumínium bútorok előnyei és hátrányai

Az alumíniumot 1825-ben fedezte fel Hans Christian Ørsted dán fizikus. Később eljutott ez a könnyen kezelhető, megjelenésében az acélhoz hasonlító alapanyag a bútoriparba is. Nagyon egyszerűen lehet újrahasznosítani, s mivel az olvadáspontja sokkal alacsonyabb, mint az acélé, így igen kedvelt lett a kézművesek és az egyedi bútorokat gyártó mesteremberek körében is (az alumínium olvadáspontja: 660 °C, az acél olvadáspontja: 1425 °C).

Az alumínium természetes szépséggel és tartóssággal rendelkezik. Hordozhatósága és könnyű súlya tökéletes választás különböző típusú beltéri és kültéri bútorok készítéséhez. Nem véletlen emiatt az, hogy napjainkban már az öntött alumínium a bútorgyártás egyik leggyakrabban használt alapanyaga.

Barbados aluminium kültéri sarokgarnitúra

Alumínium bútor előnyei

Aki nem tudja elképzelni, milyen súlya lehet egy alumínium széknek, csak képzelje el a hagyományos alumínium háztartási létrát. Még egy gyerek is könnyűszerrel el tudja vinni egyik pontból a másikba. Hasonlót lehet megfigyelni a legtöbb alumínium asztal, szék vagy napozóágy esetében is, hiszen igen könnyű ezeket a bútorokat mozgatni a teraszon vagy a kertben.

A fémes anyagokról először lehet, hogy a rozsda jut eszünkbe, viszont ne felejtsük el, hogy 2022-t írunk, amikor az alumínium bútorok már porszórt bevonatúak, azaz kiválóan ellenállnak minden típusú időjárásnak és persze a rozsdának is.

Az alumínium egy megfizethető alapanyag, amelynek még a tisztítása sem igényel különösebb szakértelmet: szappanos vizes ruhával áttöröljük, s máris tiszta lesz.

Grenada kerti sarokgarnitúra

Alumínium bútor hátrányai

Mivel az alumínium bútorok könnyűek, így egy nagyobb széllökés könnyedén felboríthatja őket. Ha kinti bútorként használjuk őket, ügyeljünk, hogy legyen rajtuk valami súly, vagy csak egyszerűen tegyük el őket a szeles napokon.

Attól még, hogy egy bútor alumíniumból készül, még nem lesz elpusztíthatatlan, így mindenképpen érdemes figyelni arra, hogy minőségi bútort válasszunk, hiszen olcsó húsnak híg a leve. Figyeljünk az apró részletekre és az elemek összeforrasztására, hogy biztosan strapabíró modellt válasszunk.

Kapcsolódó tartalmak