kültéri bútor

Tuti tippek kültéri bútorok anyagának kiválasztásához

Amikor a szabadtéri területek berendezése kerül napirendre, nagyon fontos, hogy a megfelelő kialakítású kültéri bútorokat válasszuk. Mindenekelőtt azok anyagára kell odafigyelni, hiszen kellőképpen időjárásállónak kell lenniük. Ellenkező esetben hamar veszítenek a szépségükből, sőt, rövid időn belül akár tönkre is mehetnek.

A kültéri bútorok többféle anyagból készülhetnek, nem feltétlenül csak műanyagból. Ott van például a rattan, az alumínium, sőt, még bizonyos típusú fák is (teak, eukaliptusz). Ezek remek alapanyagot szolgáltatnak a kültéri használatra tervezett bútordaraboknak.

Ezt a cikkünket azért készítettük, hogy kicsit részletesebben bemutassuk a rendelkezésedre álló alternatívákat. Először elmondjuk, hogy miért nem mindegy milyen anyagból készülnek a kerti bútorok, utána pedig sorra vesszük a különböző anyagból készülő típusok előnyeit.

Delhi Alu Műrattan Kerti Bútor

Milyen kültéri bútorokat érdemes használnod?

Amikor kültérre választasz bútorokat, egészen más szempontokat kell figyelembe venned, mint a beltéri példányok kiválasztásánál. Kint folyamatosan éri a napfény, az UV sugárzás, sőt, alkalmanként még csapadék is. Éppen ezért nagyon fontos, hogy teljes mértékben időjárásálló kivitelben készüljenek.

Ugyanakkor, természetesen esztétikai szempontból is meg kell felelniük az elvárásainknak. Elvégre ugyanúgy, ahogy bent, a kültéri helyszíneken is fontos, hogy jól érezzük magunkat és szívesen töltsünk időt ott. Nálunk olyan prémium minőségű kültéri bútorokat találsz, ami nem csak szépek, hanem kényelmesek és ellenállók is.

Milyen anyagból készüljenek a kerti bútorok?

Az egyik legfontosabb dolog, amire oda kell figyelni a kültéri bútorvásárláskor az nem más, mint az anyag. Elsősorban ez határozza meg, hogy mennyire lesznek strapabíróak és mennyire képesek ellenállni az időjárásnak. Emellett pedig az esztétikájukat is nagymértékben befolyásolják.

A kerti bútorok mindenképp erős, masszív, ellenálló anyagból készüljenek. Sokan egyből a műanyagra gondolnak, hiszen ez egy olyan alapanyag, ami szinte elnyűhetetlen, még szabadtéren is. Tény, hogy valóban jó választásnak bizonyulnak a kerti bútorok, ugyanakkor nem csupán ezek állnak rendelkezésre.

Emellett még más anyagból is készülhetnek. Ott vannak például a rattan bútorok, amelyek között van olyan változat, amit kültéren is bátran lehet használni. Ezen kívül vannak olyan faanyagok is, amelyek szintén alkalmasak arra, hogy kinti használatra tervezett tárgyak készüljenek belőlük. Ilyen például a teak és az eukaliptusz. Végül, de nem utolsósorban az alumíniumot is meg kell említenünk, hiszen az is egy rendkívül masszív és ellenálló anyag. Ennek köszönhetően strapabíró vázszerkezeteket, alkatrészeket lehet készíteni belőle.

Mikor érdemes rattan bútorokat választanod?

A rattan bútorok manapság nagyon kedvelt alternatívának számítanak kültéren, beltéren egyaránt. Különlegességük abból ered, hogy csodaszép rattan vesszőből vannak fonva. Népszerűségük elsősorban annak köszönhető, hogy természetes hatást keltenek, ebből kifolyólag pedig remekül passzolnak a neutrális stílussal. Különösen szépen mutatnak kint, ahol a virágok, fák és más növények közelébe kerülnek.

A vesszők sajnos nem időjárásállók, a hideg, a szél és a nedvesség is kárt tehet bennük, a meleg hatására pedig könnyen kiszáradhatnak. Viszont, ma már vannak olyan bútorkészítő technikák, amelyekkel kültéren is használható rattan bútorok készülnek. Ezek teljesen olyanok, mint az eredetiek, az egyetlen különbség, hogy 100%-ban ellenállnak a külső hatásoknak. A tartófakkal felszerelt Casa kültéri fotelunk például fém vázszerkezetből és műrattanból készül, ami garanciát ad a nagyfokú stabilitásra és az időtállóságra.

Mit kell tudnod a fa kültéri bútorok használatáról?

A fából készült bútorokat nem szokták kültéren használni, a fa ugyanis élő anyag marad a felhasználását követően is. Ebből kifolyólag, nagyon érzékenyen reagál a külső hatásokra, különösen a nedvességre. A fának azonban többféle változata van és azért vannak olyan típusok, amelyek szabadtéren is megállják a helyüket.

Giardinoche DIÓFA Prémium Kültéri Sarokgarnitúra
https://globero.hu/termek/giardinoche-diofa-premium-kulteri-sarokgarnitura/

Nem csupán a faanyagon múlik az időjárásnak ellenálló jelleg. Sok esetben szükség van olyan felületkezelési technikák alkalmazására is, amelyek megnövelik a bútorok strapabíróságát és ezzel együtt az élettartamukat is. A Varadero 4 részes kerti ülőgarnitúra csodás példa a fából készülő kültéri bútorokra, amiket nagy ellenállóság jellemez.

Milyen előnyei vannak az alumínium bútoroknak?

A kerti bútor alapanyagok sorából nem hagyhatjuk ki az alumíniumot sem, hiszen az is nagyon jól bírja az időjárást. Még az olyan erős hatásoknak is ellen tud állni, mint a jelentős mennyiségű csapadék, az erős UV sugárzás vagy az alacsony hőmérséklet. Ha egy modern, nagyméretű alumínium kerti étkezőgarnitúrát keresel, akkor a 9 részes Kenya szett remek választás számodra.

A kerti bútorok kiválasztásakor az egyik legfontosabb szempont az anyag. Kültéren ugyanis erős napfény és UV sugárzás is éri, ezen kívül pedig a magas páratartalom szintén hatással van, sőt, olykor még csapadék is éri. Szerencsére több választási lehetőség is adódik, hiszen a műanyagból készülő változatok mellett, a rattan, időjárásálló fa és alumínium bútorokat is megtalálod nálunk.

Kapcsolódó tartalmak