kültéri bútor

A legnagyobb kerti dekorhibák: mutatjuk miként javítsd!

A kert az otthonunk egyik legfontosabb része, ami igényesen kialakítva olyan helyszín lesz, ahol szívesen töltünk időt. A dekorálását azonban nem szabad a véletlenre bízni, ez esetben ugyanis nem azt a végeredményt kapjuk, amit elképzeltünk.

Sokan olyan dekorhibákat követnek el, amelyek végzetesek a kert összképére, hangulatára nézve. Lehet, hogy nem is tudják megfogalmazni mi a baj, egyszerűen csak azt érzik, hogy nem esik jól nekik a kertben lenni. Úgy gondoljuk, ez egy olyan téma, amiről nem lehet eleget beszélni, így a mostani cikkünket ennek szántuk.

Lássuk, melyek a legnagyobb kerti dekorhibák, amelyeket mindenképp el kell kerülnöd, ha az a célod, hogy harmonikus látványt érj el a kertedben. Ezzel igyekszünk segíteni, hogy tudd mire figyelj oda, amikor a kert berendezését, dekorációját vagy világítását tervezgeted.

Nem a megfelelő bútorokat választod

Az egyik legnagyobb hiba, amit a kert kialakításakor véthetsz, hogy nem a megfelelő bútorokkal rendezed be. Itt most nemcsak egy, hanem rögtön két dologban is hibázhatsz. Az egyik, hogy a kiválasztott bútorok nem passzolnak méretben, a másik pedig, hogy nem illenek egymáshoz stílusban.

A méretet tekintve, a legjobban úgy tudod kivédeni a hibákat, ha saccolás helyett, pontosan leméred az alapterületet. Ugyanis, ha becslésekbe bocsátkozol, akkor könnyen előfordulhat, hogy túl nagy bútordarabokat választasz és bár elférnek, de zsúfolt hatást keltenek. Ráadásul még a közlekedésre sem marad elegendő hely. Ha a bútorok túl kicsik, az pedig a kihasználhatóság szempontjából is gondot jelent, mindamellett, hogy látványra sem túl szép, ha túl sok üres helyet látunk a kertben.

Ami a stílust illeti, érdemes előre kigondolnod azokat a színeket, anyagokat és formákat, amiket szeretnél látni a bútorokon is. Egyszerre legfeljebb 2-3 színben érdemes gondolkodni, az anyag tekintetében pedig érdemes 1 mellett dönteni. A formavilágot ugyan lehet kombinálni, de ez esetben sem árt eldönteni, hogy például a kerek vagy négyzetes formát, a modern vagy klasszikus stílust részesítjük előnyben.

A bútorok, kiegészítők elrendezésére nem fordítasz kellő figyelmet

Sokszor előfordul, hogy a bútorok, kiegészítők alapvetően rendben vannak a méretüket, stílusukat illetően, de valahogy mégsem érezzük egységesnek és esztétikusnak a végeredményt. Ilyenkor általában az a baj, hogy nem a megfelelő módon kerülnek elhelyezésre, ami szintén az egyik legnagyobb dekorhibák közé tartozik.

Először is oda kell figyelni arra, hogy a bútorok között legyen elegendő hely. Erre nemcsak a közlekedés miatt van szükség, hanem az összkép miatt is. Sokkal kellemesebb hatást kelt, ha a tárgyak kicsit szellősebben vannak egymás mellé téve, de azért nincsenek túl távol egymástól.

Ha egy nagyobb alapterületű kertről van szó, akkor érdemes felosztani a helyszínt annak alapján, hogy melyik részén mit szeretnénk csinálni. Ennek megfelelően kell a bútorokat, kiegészítőket is csoportosítanunk. Ahol például pihenni vagy olvasgatni szeretnénk, oda egy hintaszék, napozóágy vagy függőfotel tökéletes választás. A társasági eseményekhez passzoló bútorok, például a kerti étkező- vagy ülőgarnitúra lehet egy kicsit távolabb.

Nem megfelelő a kerti világítás

Bár ez csak sötétben ütközik ki, az is nagyon zavaró tud lenni, ha nem a megfelelő kerti lámpákat választjuk. Ezek ugyanúgy a helyszín részei, mint ahogy a bútorok vagy más kiegészítők, ebből kifolyólag nagyon fontos, hogy passzoljanak a környezetbe. Nagy hiba, ha ezt nem tartjuk szem előtt és gondolkodás nélkül megvesszük azt, ami első ránézésre megtetszik.

Egyrészt nagy jelentősége van annak, hogy megfelelő fényt adjanak a lámpák, ugyanakkor színben, méretben és stílusban is megfelelőnek kell lenniük. Az Afrika kültéri prémium lámpa bárhova is kerül elhelyezésre csodás látványt nyújt és hangulatos fényviszonyokat teremt. S és L méretben is kapható, így akár szépen kombinálhatók egymással.

A kerti díszítések nem passzolnak egymáshoz

Amikor a kert esztétikus kialakítása, berendezése kerül napirendre, akkor általában kisebb dekorelemekkel is díszítjük a területet. Érdemes előre megtervezni, hogy mit és mennyit használunk belőlük, különben elronthatjuk a harmóniát.

Ha biztosra akarsz menni, akkor válassz műnövényeket, azokkal ugyanis nem nagyon tudsz mellé lőni. Még akkor sem, ha egyszerre többfélét teszel egymás mellé. A fehér virággal kombinált műnövény falburkolat például nagyon kreatív megoldás, de a kültéri mű buxussal is esztétikus látványt tudsz elérni. Ha pedig élő növényekkel is szeretnéd díszíteni a kertet, akkor az öntözőrendszerrel felszerelt kültéri virágtartó is jó szolgálatot tesz.

Bízunk benne, miszerint írásunkkal segítettünk abban, hogy elkerülhesd a legnagyobb dekorhibákat! Nemcsak a megfelelő bútorok, kiegészítők kiválasztására érdemes odafigyelned, hanem azok elrendezésére is. Emellett pedig a világítást és a kerti dekorációk helyét, kinézetét szintén érdemes tudatosan megtervezni. Természetesen mindezt nem kell egyedül kivitelezned, mert kérhetsz szakmai tanácsot, sőt, segítséget is. A lényeg, hogy olyan legyen a végeredmény, ami elégedettséggel tölt el.

Kapcsolódó tartalmak