beltéri bútor

Hogyan válaszd ki a legjobb étkezőasztalt a családi összejövetelekhez vagy a karácsonyi vacsorához?

Mindegy, hogy a hétköznapi családi étkezésekről, a hétvégi baráti összejövetelekről vagy a karácsonyi vacsoráról beszélünk, életünk nagy része az étkezőasztal körül zajlik. Ezért fontos, hogy olyan étkezőgarnitúrát válasszunk, amely nemcsak a családunk és a vendégeink igényeinek felel meg, hanem az étkezőnk stílusát is kiemeli. Végtére is, sok időt töltünk az étkezőben, ezért fontos, hogy a tér tükrözze az életvitelünket, illetve jól illeszkedjen otthonunk stílusához.

Számos méretben, színben, kialakításban és stílusban kaphatóak a Globero Webshopban az egyedi kialakítású étkezőasztalok, mely akár megterhelő is lehet, de ne aggódj, segítünk a kiválasztásban.

Olvass tovább, ha szeretnéd megtudni, hogy miként érdemes meghatározni azt, hogy milyen alapvető követelményeknek kell megfelelnie egy étkezőgarnitúrának, illetve milyen szempontokat érdemes figyelembe venned ahhoz, hogy biztosan olyan modellt válassz, amellyel nemcsak a családod, de a barátaid is maximálisan elégedettek lesznek mind stílus, mind kialakítás, mind méret tekintetében.

Gondold át a család étkezési szokásait

Előfordulhat, hogy kialakult már a fejedben egy kép arról, hogy mi tetszik Neked, de mielőtt elhamarkodott döntést hoznál, érdemes lehet elképzelni, hogy miként használja a család az étkezőt. Lehet, hogy ami a fejedben van, az nagyon stílusos, még praktikus is lehet, viszont ha nem illik ahhoz, ahogyan a családod étkezni szokott, nem biztos, hogy ez lesz a jó választás.

Az alábbi kérdések segíthetnek abban, hogy kipróbáld, hogy az ötleted működne-e a valóságban:

  • Hogy oldod meg a tálalást? A konyhában mered ki az ételeket a tányérokra vagy szereted kitenni az asztalra a nagyobb edényeket, hogy mindenki maga vegyen az edényekből?
  • Sok formális / informális vacsorát szoktál tartani, ahol több pohárra, evőeszközre és tányérra van szükség, mint egy gyors hétköznapi ebéd vagy vacsora során?
  • Az étkezőt csak vacsorához használod, vagy a reggelit, ebédet is itt fogyasztja a család?

Családi étkezésekhez

Mivel rengeteg tevékenységet kell bezsúfolni egy napba, beleértve az iskolát, a munkát és az iskola utáni tevékenységeket, nehéz időt szánni arra, hogy a nap végén élvezzük egymás társaságát.

A legtöbb ember emiatt a vacsorát tekinti a főétkezésnek, hiszen ilyenkor már mindenki hazaért az iskolából vagy a munkából, és végre át lehet beszélni a napot, hogy kivel mi történt aznap.

Ha főként a hétköznapi vacsora idején használjátok az étkezőasztalt, és a tálaláshoz csak a tányérok és poharak szükségesek, válassz egy kisebb modellt, ami nem foglal annyi helyet, de személyenként jut elegendő hely az evőeszközök, egy tányér és egy pohár számára.

A tömörfából készült étkezőasztalok nemcsak szépek, de strapabíróak is, amelyekből számos modell áll rendelkezésre Globero Webáruházunkban. A lenti képen egy Blijburg ázsiai akácfából készült 6 személyes tömörfa étkezőasztalt látsz, amely a hagyományos és klasszikus jegyeket képviseli.

Blijburg tömörfa bútor étkezőasztal
Blijburg étkezőasztal

Baráti összejövetelekhez

A baráti összejövetelek során már elég valószínű, hogy nem lesz elég egy 6 személyes asztal, hiszen ha minden ismerősödet le szeretnéd ültetni az asztalhoz, akkor vagy egy bővíthető modellt vagy egy nagyobb asztalt érdemes választanod.

A alábbi képen egy antracit színű alumínium vázas és teak fa lappal borított 6+2 személyes Haiti étkező garnitúrát látsz, amelyet egyaránt használhatsz a teraszon (kiválóan ellenáll a szélsőséges időjárásnak), illetve az étkezőben is, hiszen stílusos megjelenése kiválóan illik minden modern, naturalista otthonba.

Kínálatunkban szerepel egy 8 személyes ArtMoon kerek diófa étkezőasztal, mely kiváló  választás akkor, ha szereted látni étkezés közben azt, aki épp mond valamit, hiszen a kerekasztalban az a jó, hogy nem kell jobbra-balra hajolgatni, hogy mindig lásd azt, aki épp beszél.

Mivel ez az asztal kicsit kisebb, így ezt akkor ajánljuk, ha inkább csak nassolnivalót szolgálsz fel a vendégeidnek, illetve néhány italt, hiszen erre az asztalra nem fér el egy többfogásos svédasztalos vacsora.

Persze ha unod a hagyományos téglalap vagy kör alakú asztalokat, nézd meg webshopunkban a csodaszép hatszögletű ArtMoon diófa étkezőasztalt. Ez a modell kiváló választás lehet akkor, ha az otthonodra az egyediség, a modern megjelenés, illetve a kreativitás jellemző.

Ha bővíthető étkezőasztalt szeretnél, de nem szívesen mondasz le a tömörfa gyönyörű felületéről és erezetéről, nézd meg a lenti képen a Marion tömörfa étkezőasztalt, amely hétköznap összecsukva elegendő helyet ad a családi vacsoráknak, hétvégén pedig kihúzva több férőhelyet biztosít a baráti összejövetelek során.

Marion étkezőasztal

Inkább kétszemélyes asztalra vágysz?

Ha kisebb a lakásod, és nem szeretnéd, hogy elfoglalja a fél nappalit egy hatalmas étkezőasztal, érdemes lehet inkább egy kisebb, 2-4 személyes étkezőasztalt választanod.

Az 5 részes Malaga alumínium étkezőgarnitúra kiváló választás lehet akkor, ha általában 2, maximum 4 főt szeretnél leültetni az étkezőbe. Ezt a modellt nyáron ki is teheted az erkélyre vagy teraszra, hiszen ezt egyaránt lehet beltéren és kültéren is használni. Jelenleg fehérben és matt gunmetál színben is lehet őket kapni.

Mire érdemes figyelni étkezőgarnitúra vásárlás előtt?

Étkezőasztal és a székek magassága

Mivel léteznek alacsony, standard és magasabb típusú étkezőgarnitúrák, fontos, hogy olyan modell válassz, amely megfelel nemcsak az ízlésednek, de az étkezési vagy italozási szokásaidnak. Ha az asztalt nem feltétlenül étkezésre, hanem a reggeli kávézáshoz vagy a hétvégi koktélozáshoz használod inkább, érdemes lehet egy bárszettet rendelned, mint a lenti képen látható Bilbao 5 részes alumínium bárszettet.

Bilbao 5 részes bárszett

Kapcsolódó tartalmak