receptek

Grillezett oldalas és csülök Kamado módra

Szikra Gabriella és Teleky Zoltán kettőse ezen a héten sertésoldalast és csülköt készített a Kamado grillben. Meglepően nagy adagot lehet egyszerre betenni a sütőbe, úgyhogy nem kell félnünk népes kerti sütögetést összehívni.

A faszenes Kamado vastag kerámiából készült, ezért hosszan képes megőrizni a hőt. Belső kialakításának köszönhetően pedig ideális légáramlást biztosít, így akkor sem lesz okunk panaszra, ha nagyobb mennyiséget készítünk egyszerre. Az oldalashoz készített (de például vastagabb szelet húsokhoz vagy csirkecombhoz is használható) sütőrács pedig gondoskodik róla, hogy mindegyik darab egyformán kapja a hőt.

Kamado

A grillezett oldalashoz nagyjából 10-15 centi szélesre kell felvágni a húst, majd leszelni róla a felső, zsírosabb részt. Nagyjából a csontok felett érdemes elvágni, hogy két ujjnyi vastag maradjon. A lenyesett darabokat tegyük félre, egy későbbi alkalommal kiváló fasírtot lehet belőle készíteni.

Jöhet a fűszerezés: só, bors az alap, de fel lehet dobni köménnyel, zúzott fokhagymával, cayenne borssal. Nem hiányozhat valamilyen szósz a húsra: ennek az alapja általában paradicsompüré vagy ketchup, mehet bele ízlés szerint hagyma, fokhagyma, köménymag, Worcestershire szósz, valamilyen gyümölcsecet és persze olaj. Például olíva. Ne hagyjunk ki valamilyen magas cukortartalmú anyagot sem: mézet, melaszt vagy barna cukrot, ez ugyanis a sütés során rákaramellizálódik a húsra és nagyon finom ízt ad neki.

A szószt alaposan masszírozzuk bele a húsba, majd lehet rápakolni a sütőrácsra az oldalasokat. Szolid fűszerezést követően mehet utána csülök is. Sőt, ha elfér, akkor tegyünk néhány cső befűszerezett kukoricát is mellé, hogy együtt süljön meg a húsokkal.

A sütőt 140 °C-ra állítsuk be. Sütés közben időnként forgassuk meg és ráadásként kenegethetjük a mártással. Fél óra után tegyünk mellé néhány vöröshagymát  is. 1-1,5 óra alatt készre sül. Nézzétek meg a videónkat is és nyugodtan próbáljátok ki otthon!

Jó étvágyat!

Kapcsolódó tartalmak