receptek, Uncategorized @hu

Süssünk Kamado grillel: terített csirke

A Globero séfjei, Szikra Gabriella és Teleky Zoltán bemutatják, mi mindent tudtok házilag elkészíteni egy Kamado kerti sütővel.

Kamado grill

A Kamado grillről

A Kamado egy tényleg univerzális eszköz: készíthettek benne húsokat, zöldségeket, tésztákat, sőt még akár leveseket is. Vastag, tömör kerámiából készült, így a többi hasonló sütőnél jobban tartja a hőt, hosszabb sütési időt enged és lassabban készült, ízletesebb ételeket tehettek az asztalra. Megfelelő alapanyagokkal és némi praktikával megfűszerezve éttermi színvonallal nyűgözhetitek le a családot és a vendégeket.

A terített csirke receptje

Első receptünk egy klasszikus BBQ fogás, a terített csirke. Látványos, finom és arra is tökéletes, hogy megismerkedjetek a Kamado sütő képességeivel.

Ha tehetitek, válasszatok házi vagy tanyasi csirkét, ami sokkal finomabb, karakteresebb ízvilágot ad. Első lépésként a megtisztított csirkéből vágjátok ki a gerincoszlopot – ezt a legegyszerűbben egy erős húsvágó ollóval tudjátok megtenni. (Egy séftipp: a gerincet tegyétek félre, később isteni alaplét lehet főzni belőle.)

A kiterített csirkét tenyérrel kicsit roppantsátok meg, hogy a mellek egyenletesen elterüljenek. Ezután jöhet a fűszerezés: először dörzsöljétek be egy kis olívaolajjal, hogy jobban megtapadjanak a fűszerek. Majd bőségesen szórjátok be só-bors keverékkel mindkét oldalát. Még egy kis olívaolaj és már kész is van.

A Kamado sütőt 150 fokra állítsátok be. A sütőrács alá érdemes egy vízzel teli edényt tenni, hogy a csirkéből csepegő zsír ne égjen rá a deflektor kőre. Az igazi ínyencek kísérletezhetnek különböző típusú faszenekkel: Teleky Zoli a bükkfaszénre esküszik, de érdemes kipróbálni más fajtákat és összevetni az ízeket, aromákat.

A csirke másfél óra alatt elkészül, közben 15-20 percenként nyissátok fel a Kamadot és ellenőrizzétek, hogy minden rendben van-e. Sült krumplival, grillezett zöldségekkel, de akár friss péksüteménnyel is tálalhatjátok.

Nézzétek meg a videónkat, hogyan készít Teleky Zoli a szaftos és omlós terített csirkét a Kamado sütőben!

Jó étvágyat!

Kapcsolódó tartalmak