kültéri bútor

Zöld kerti dekor a terasz, erkély díszítésére

Ha van erkélyünk, teraszunk, akkor van lehetőségünk arra, hogy kiüljünk és kiélvezzük a kellemes időt. A kinti programok azonban akkor lesznek tökéletesek, ha igényes környezetet teremtünk magunk körül. A dizájnos bútorok mellett arra is érdemes odafigyelnünk, hogy milyen növényekkel vesszük körbe magunkat.

Sokféle különböző zöld kerti dekor közül választhatsz, amelyekkel hangulatossá teheted az erélyt, teraszt. Az élő növények mellett, a természetes hatást keltő műnövények is rendelkezésre állnak, sőt, akár kreatív megoldásokban is gondolkodhatsz. Csak a képzelet szabhat határt annak, hogy milyen dekor termékeket használsz.

Ezúttal a zöld kerti dekorokat vesszük górcső alá, hogy segítsünk megtervezni a terasz, erkély, veranda kinézetét. Először is beszélünk arról, hogy miért érdemes műnövényeket választanod, aztán szót ejtünk a műbuxusokról, a különleges hatást eredményező műnövény falpanelek alkalmazásáról is.

Miért érdemes műnövényeket választanod?

Az élő növények csodálatosak, az egyetlen hátrányuk, hogy foglalkozni kell velük. Különösen sok időt és energiát kell fordítani azokra, amelyek érzékenyen reagálnak a külső hatásokra, például a napfényre vagy a csapadék mennyiségére. A legtöbb dísznövény ráadásul nem szereti a hideget, a fagy pedig azonnal elpusztítja, szóval ki kell találni, mit kezdünk velük a nyári szezon végén. Ha a lakásban nincs hely, akkor gondot okozhat, hogy hová tegyük. Az élő növényeket rendszeresen kell öntözni, ami szintén probléma lehet, ha például nyaralni megyünk vagy pár hetet az otthonunktól távol töltünk. Jobb esetben meg tudunk kérni valakit, aki eljön hozzánk növényt öntözni, de erre nem mindig van lehetőség. A műnövényekkel ellentétben, az élők egyre csak nőnek, terebélyesednek, ami odáig vezethet, hogy idővel már nem férnek el az erkélyen. Ez azt jelenti, hogy át kell ültetni vagy más helyet kell keresni, így már nem tudjuk dekor elemként használni ott, ahol eddig. A szárak növekedése ráadásul nem mindig egységes, így előfordulhat, hogy vissza kell vágni. Az élő növények gondozása, ápolása tehát sok-sok időt és energiát igényel, amit mind meg tudsz spórolni, ha a mű változatok mellett teszed le a voksodat.

bukszus terasz

Műbuxusok

Amikor az erkély vagy a terasz díszítéséről van szó, akkor az egyik legkedveltebb alternatíva a buxus, amit más néven úgy hívunk, hogy puszpáng. Alapesetben 2-3 méteres magasságban is megnő, ha dézsában neveljük akkor jellemzően 1 métert növekednek. Az örökzöld kategóriába sorolható, ugyanis egész évben életképes. A természetes változatok is szépek, de ha nem akarsz a nevelésükkel bíbelődni, akkor választhatsz műbuxust is. Nálunk olyanokat találsz, amelyek annyira természetes hatásúak, hogy szinte észre sem lehet venni a különbséget. Többféle magasságban is kaphatóak, így választhatsz kisebbet és nagyobbat is. A méretet annak alapján érdemes eldönteni, hogy pontosan hová kerül elhelyezésre. Ha előre tudod, hogy hová teszed, akkor elkerülheted, hogy túl nagyot vagy túl kicsit válassz. Az általunk kínált műbuxusok egy erős, stabil virágtartóban vannak, aminek köszönhetően impozáns látványt nyújtanak. A buxus pedig az élő növényhez nagyon hasonló kivitelben készül, azaz egy tömör, apró, formás levelű növényt mintáz. Nem feltétlenül csak az erkélyt díszítheted vele, hanem akár az udvart és a kertet is. Remek döntés például a kerti bútorok mellé tenni egyet, de a lépcső vagy a feljáró közelében is szépen mutat.

Műnövényes falburkolat fehér virággal

Műnövény falpanelek

Ha valami különlegességre vágysz, akkor a növény falak is jó megoldást jelentenek. Ezeket is el lehet készíteni igazi növényekből, de ez esetben nagyon sok mindenre kell figyelni. Nem mindegy például, hogy milyen növényeket választasz, hogy milyen tartószerkezetet és textíliát használsz, illetve milyen virágföldet vásárolsz. Mivel ezeket nem lehet hagyományos módon öntözni, így speciális megoldást kell találni. Sokkal egyszerűbb és jóval kényelmesebb alternatíva, ha egy megfelelő méretű műnövény falat választasz. Ez esetben ugyanis rengeteg időt és energiát spórolsz magadnak. A műnövényes falburkolat szinte egy az egyben olyan hatást kelt, mintha valódi buxusokkal, borostyánokkal, tujákkal ültettük volna tele a falat. Ezeket viszont nem kell öntöznöd, sőt, a gondozásukra és a metszésükre sem kell figyelned. Egyszerűen csak annyi a dolgod, hogy kiélvezd az impozáns látványt, amit egy ilyen műnövény falpanel nyújt. Ha nagyon a szívedhez nő, akkor nemcsak kint, hanem akár a lakáson belül is tudod alkalmazni. Csak egy megfelelő méretű falfelületet kell kiválasztanod, ahol jól mutatnának a természetes hatást keltő műnövények. Remek választás lehet például fürdőszobába, de a nappaliban vagy a hálószobában is nagyon szépen mutat.

Láthatod, hogy számtalan módja van annak, ha egy kicsit szebbé, hangulatosabbá szeretnéd tenni az erkélyt vagy a teraszt. Bármelyik jó megoldás lehet, még az is, ami egy kicsit más, mint a megszokott. A lényeg, hogy olyan alternatívákban gondolkodj, ami elnyeri a tetszésedet, ami illik a helyszínhez, bútorokhoz, illetve aminek a megvalósítása egyszerű és kényelmes.

Kapcsolódó tartalmak