Uncategorized @hu

Maradj otthon, de persze nem árt, ha időnként kiszabadulsz a családdal a kertbe

Teljesen mindegy, mekkora a család és hány évesek a lurkók, egy idő után senki nem bírja elviselni a bezártságot, így nem marad más megoldás, mint kimenni a kertbe egyet levegőzni, kiszellőztetni a fejünket.

Délelőtti távoktatás a kertben

A szülők a járvány miatti részleges karantén miatt nem győzik utolérni magukat a háztartásban és a munkában a délelőttök során, a legtöbb gyerek pedig az otthoni tanórák alatt a szobájában kuksol. Ahogy közeledik a nyár, úgy válik nehezebbé az, hogy a négy fal között maradjunk. De minek is, ha van kertünk?

Amennyiben elég jó az internet kapcsolat (wifi), akkor a gyerekeket ki lehet küldeni a kertbe és az unalmas íróasztal helyett a tágas kerti asztalon tudják megírni a feladatokat, és a megszokott irodai szék helyett pedig egy komfortos kültéri fotelből lesz lehetőségük hallgatni a tanórákat.

Egy-egy ilyen kerti tanóra alatt a szülők könnyebben tudják elkészíteni az ebédet, nincsenek útban a gyerekek, így akár ki is lehet gyorsan takarítani, és ha jól osztották be az idejüket a szülők, akkor még dolgozni is tudnak – bár ez igencsak kérdéses, hiszen a többség akkor engedheti át magát a munkának, amikor a csemeték már vagy még ágyban vannak.

Délutáni sportolás (rohangálás) a kertben, ovisoknak és iskolásoknak is

Szerencsére rengeteg személyi edző tart a YouTube csatornáján különféle fitness órákat, így ne habozzunk, és igyekezzünk egy kicsit aktív életet is élni, hiszen a bezártság, a szokásos rohangálás és ügyintézés helyett a többség most a fenekén ücsörög egész nap.

A gyerekeknek alapból nagyobb a mozgásigénye, mint a felnőtteknek, így egy-egy játékos testnevelés órával még ki is tudjuk őket fárasztani, hogy jól aludjanak éjszakánként. Mi is beállhatunk melléjük, de azért valljuk be: az esetek többségében inkább a gyerekekre fogunk figyelni, és őket próbáljuk majd meg a képernyő előtt tartani, hogy csinálják a gyakorlatokat a videóban szereplő tanárral.

Esti kikapcsolódás a szülőknek, mert megérdemlik

Aki otthonról próbál egyszerre karriert építeni, tanulni-tanítani, gyereket nevelni, jó házastárs lenni és a háztartást is a lehetőségek szerint rendben tartani, az írjon nekünk, mert egyelőre még nem találkoztunk olyannal, akinek ez maximálisan sikerült volna.

Teljesen érthető emiatt, ha fáradtak vagyunk nap végére, tologatjuk a háztartási feladatokat, igyekszünk újabb határidőket kérni a főnöktől és behozni a felgyülemlett vasalatlan ruha-hegyeket.

Muszáj egy kicsit ellazulnunk a nap folyamán még akkor is, ha csak 15 percünk van. Mégis minek fussunk minden nap a mókuskerékben, ha nem jutalmazzuk meg magunkat valami aprósággal egy fárasztó nap végén? Lehet ez egy kocka minőségi étcsokoládé, egy ellazító meditáció, egy forró fürdő, de akár egy kis kertészés is, hiszen ez mindig felemeli az ember hangulatát.

Menjünk ki a kertbe este, tegyünk ki egy hősugárzót, jógázzunk, hallgassunk zenét, merüljünk el egy könyvben, vagy csevegjünk egyet a szeretteinkkel.

Merjünk egy kicsit agyban eltávolodni a jelentől, még ha ez csak pár percet is jelent egy nap, hiszen csak így tudjuk biztosítani a családunknak azt, hogy a következő reggel is ugyanakkora erőbedobással tudjuk végigvinni a nap kihívásait.

Persze nem kell mindig aktívan tölteni minden pillanatunkat, hiszen ha este arra van szükségünk, hogy a csillagokat nézegessük, akkor tegyük azt, mert ez is megnyugtató, és kicsit kivisz minket a lokális gondolkodási mezőből egy univerzális, nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb lelkiállapothoz.

Kapcsolódó tartalmak