Uncategorized @hu

Hogyan és mivel ápoljuk téli bútorainkat a hideg időkben?

A nyári naplementék bizony gyönyörűek, viszont a téli esték is káprázatosak ha esik egy kis hó. Így aki nem mindig szereti bevackolni magát a kandalló mellé, az inkább kint tölti az estét a csendes téli éjszakában a verandán a kinti kandalló vagy tábortűz közelében.

Hogyan ápold a kültéri bútorokat

Ez viszont azt jelenti, hogy télen is használják sokan kerti bútoraikat, melyeket nem árt időnként leápolni, hogy kibírják a rideg telet, s még sok fagyos évszakon át tudják biztosítani a kényelmet a teraszon. Nézzük meg, mikre érdemes odafigyelned, hogy télen is jó állapotban maradjanak a kerti bútoraid!

Párnák, takarók, szőnyegek

Amennyiben fedetlen a verandád, ezeket vagy takard le amikor nem használod egy speciális légáteresztő de vízálló anyagból készült huzattal, vagy tárold bent a házban, s csak vidd ki magaddal, ha épp szükséged van rájuk.

A legtöbb kültéri bútor textilje már ellenáll az időjárási viszonyoknak, de a többség egyszerű ülőpárnákat, szőnyegeket és plédeket használ, melyek egy pillanat alatt el tudnak ázni, s így sokkal hamarabb tönkre mehetnek.

Kültéri fa bútorok ápolása

 • A fa kerti bútorok téli ápolása során használj először egy, a bútor kivitelezéséhez illő erős vagy gyenge sörtéjű kefét, s söprögesd át az egész felületet.
 • Ezután – amennyiben engedi a felület – mosd át egy kis mosószeres vízzel, s sikáld le alaposan róla a koszt.
 • Majd egy közepesen erős szórófejre állított vízsugárral öblítsd le.
 • Töröld át, majd vidd be gyorsan a házba, garázsba vagy tárolóba, s hagyd teljesen megszáradni. Nehogy kint hagyd, különben rá fog fagyni akár már nappal is a maradék víz.
 • Miután teljesen száraz, csiszolhatsz rajta – amennyiben szükséges -, s lekenheted valamilyen speciális, a bútorodhoz illő faápolóval, de a legtöbb esetben elég szokott lenni egy alapos olajozás. Kókuszolaj vagy például olívaolaj tökéletes rá.

Téli kovácsoltvas bútorok tisztítása

 • Ezeket a típusú asztalokat és székeket egyszerűen, egy szappanos vizes oldattal le tudod mosni.
 • Öblítésnek használd a kerti slagot, de ügyelj arra, hogy ne legyen túl erős a vízszórás, nehogy kárt tegyél a festékben.
 • Töröld azonnal szárazra, hiszen télen hamar megfagyhat rajta a víz. Ezt nem kell becipelned a házba, hogy megszáradjon, szerencsére itt az áttörölgetés is elég.
 • Amennyiben rozsdát észlelsz, csiszolj egy kicsit rajta, fesd át, s figyelj arra, hogy az utolsó réteg olyan anyag legyen, mely ellenáll az időjárásnak, hogy ne fogjon meg mindent a festék s ne is pattogjon le.

Fonott és rattan kerti bútorok ápolása

 • Elő a porszívóval! Tedd a kárpitokra való kefés fejet a porszívó végére, s alaposan szívd ki vele a szálak között felgyülemlett port és koszt.
 • Ezután töröld át egy nedves ronggyal, s ha szükséges használhatsz egy kis kímélő szappanos vagy mosogatószeres oldatot is, de figyelj arra, hogy ne áztasd el, mert ez rongálhatja a rostszálakat a természetes alapanyagok esetében. A szintetikusak általában jobban bírják a nedvességet, de persze ez nem jelenti azt, hogy rá kell borítanod egy vödör vizet.
 • Ha még mindig koszosnak látod, akkor amennyiben engedi a felület, használhatsz szemcsés tisztítószert is, hogy minden apró folt lejöjjön róla.
 • Ezeknél az anyagoknál az a leghatékonyabb, ha a tisztítást rendszeressé teszed, mert így egyrészt elkerülheted az idő előtti kopást, másrészt nem kell erős tisztítószereket használnod, mely károsíthatja az anyagot.

Kapcsolódó tartalmak