Uncategorized @hu

Így téliesítsd kültéri bútoraid!

Előző cikkünkben arról írtunk, hogy hogyan ápold a terasz bútorait akkor, ha télen is gyakran szereted őket kint használni. Most viszont arról lesz szó, hogy mit tegyél a kerti asztalokkal és székekkel, ha a téli estéket inkább a kandalló közelében egy pohár forralt bor mellett szeret tölteni miközben a kedvenc könyvedet bújod.

Hogyan téliesítsd a kültéri bútorokat?

Ne aggódj, nem minden esetben kell bevinned mindent a garázsba vagy a tárolóba, hiszen 2018-at írunk, így ha ember életben tud maradni az űrben, akkor egy kerti bútort is be lehet úgy csomagolni, hogy gond nélkül túlélje a fagyot.

Nem úszod meg a takarítást

Mindegy milyen anyagú bútorokat tartasz a kertben, az időjárást nem tudod betiltani, így a saras, madárpiszkos, bogármaradványos és helyenként penészes vagy rozsdás felületet bizony le kell takarítanod.

Azt, hogy melyik alapanyagú bútort milyen módon kell letisztítanod, azt az előző cikkünkben elolvashatod, erre itt nem fogunk kitérni.

Miután mindent lepucoltál, hagytad megszáradni vagy letörölgetted alaposan, s ahol kellett megküzdöttél a penésszel, a rozsdával és a gombával is, akkor jöhet a szakszerű tárolás.

Légy erős, cipekedni fogsz hamarosan

A legtöbb rattan, fa és műanyag bútort nem érdemes folyton kint tárolni, hiszen a hideg hatására lazulhatnak a csavarok, illetve egyes esetekben bizonyos fa alapanyagok meg is repedhetnek ha sokáig vizesen hagyod őket.

A legegyszerűbb megoldás ilyenkor az szokott lenni, ha beviszed a tárolóba a bútorokat, s letakarod a gyári vagy az anyagnak megfelelő szellőző, de időjárásálló huzattal, hogy ne porosodjanak meg tavaszra.

Fontos, hogy olyan helyen tárold őket, ahol megfelelően tudnak szellőzni, hiszen nem penészvadászattal szeretnéd indítani a tavaszt, hanem csak egy egyszerű vizes-szappanos átmosással, ami hamar megvan.

 

Elő a speciális takarófóliákkal

Vannak viszont olyan kovácsoltvas kerti bútorok, amiket nem feltétlenül szeretnél mozgatni, hiszen elég munka volt bevinni őket a kertbe, s hogy örültetek, amikor végre megtaláltátok a megfelelő helyet nekik.

Ezeket nyilván nem kell a garázsban tárolni, viszont a téli fagy elől meg kell őket védeni, hiszen van rajtuk festék, emiatt jó megoldás lehet, ha befektetsz egy speciális takarófóliába.

A legtöbb esetben lehet a gyártó oldalán rendelni az adott ülőgarnitúrához való könnyen kezelhető védőhuzatot, de ha nincs, akkor is egyszerűen lehet találni a méretre szabott verziók közül olyat, ami pont illik majd a kültéri bútoraidhoz.

A legtöbb védőhuzat UV-álló és színtartó polietilénből készül, illetve vannak olyan modellek, melyek lyukacsosak alul, hogy egy erős zsinórt tudj áthurkolni rajtuk, hogy ne vigye le a huzatot a szél a bútorokról, ha nem tudod őket bevinni a házba vagy fedett területre.

Természetesen nemcsak a bútorokat de például a grillsütőt, kinti konyhát, illetve a tábortűzhelyet is letakarhatod ilyen fóliákkal és védőhuzatokkal, hogy ne menjenek tönkre a téli hidegben a kényesebb kerti eszközök.

Ugyanez igaz a padlóra is, így ha nem akarod télen a mínusz húsz fokban minden nap takarítani, akkor érdemes lehet beszerezned egy csúszásmentes takarófilcet, mely teljesen vízálló. Így ha a verandád padlója fából van, s nincs tető kialakítva fölötte, akkor fontos lehet ezt is megfelelően védeni a hideg és a por ellen.

Természetesen sok minden függ attól, hogy milyen alapanyagúak a kerti bútoraid, illetve az is fontos, hogy mobilisak-e vagy le vannak esetleg betonozva. Emiatt fontos, hogy pontosan olyan módszereket alkalmazz a kültéri bútorok téliesítése során, mely megfelel azok kivitelezésének és a gyártó által előírtaknak.