Uncategorized @hu

A hősugárzókról általában

A hősugárzókat nemcsak kertekben lehet látni, de rengeteg belvárosi szórakozóhelyen, kávézóban vagy vendéglőben is, hiszen amióta nem lehet dohányozni a belső területeken, azóta egyre jobban megnőtt az igény a kerti helyiségek fűtésére télen is, hogy ne fázzanak azok, akik ilyenkor is szívesen maradnak a vendéglátó egységek szabadtéri részein.

Kültéri húsugárzók

A kültéri hősugárzó tehát egy olyan fűtőberendezés, melyet pontosan arra fejlesztettek ki a szakemberek, hogy szabadtéri helyszíneket tudjanak felmelegíteni a hűvös napokon. Rengeteg féle típus létezik már, így egyaránt látni egészen kicsi típusokat, melyek inkább egy hordozható mini radiátorra emlékeztetnek.

S kaphatóak olyan modellek is, melyekről első ránézésre azt hihetnénk lámpaoszlopok, hiszen hosszúkás alakjuk, illetve a tetejükön lévő világítóelemnek köszönhetően egyben a kültéri helyszínek megvilágítására is alkalmasak.

Ezeknek a tetején a világító részben a rendszer cseppfolyósított gázolajat, propánt vagy butánt éget, s a kijövő lángokat egy perforált fém képernyőre irányítja. A kibocsátott hő így egyenletesen, körkörös mozgásban árad ki a kültéri hősugárzóból. A tetején lévő reflektornak köszönhetően pedig a meleg levegő nem felfelé megy, hanem lefelé, visszairányítódik a föld felé, mely így lehetővé teszi azt, hogy lenti irányba tudjon melegíteni, ne pedig felfelé, ahol egyébként sem nagyon tartózkodik ember.

S mivel a hősugárzó tetején a melegség visszaverődéséért felelős fedél általában ezüstözött, illetve rossz hőfelvevő tulajdonsággal bír, így kiválóan alkalmas arra, hogy a meleg levegőt lefelé tudja irányítani a szerkezet. Ez csökkenti az elvesztett hőmennyiséget, mivel az ezüst színű felületek nem szívják fel az infravörös fényt.

Egyes újabb típusú fűtőtestek olyan elektromosan sugárzó fűtők, amelyek infravörös energiát bocsátanak ki a közeli felületekre, ami így könnyedén fel tudja melegíteni a környező levegőt.

A hősugárzó árakat főként a szerkezet bonyolultsága, kivitelezése, illetve kapacitása határozza meg, így egy otthoni használatra való kisebb modell olcsóbb lesz, s egy ipari területeken alkalmazott óriási teljesítményű hősugárzó ára pedig drágább lesz.

Természetesen különbséget teszünk aszerint is, hogy hogy és hol lehet őket használni:

 • Falra szerelhető kültéri hősugárzó:
  • Ezeket a rögzített modelleket nagyobb erkélyek vagy teraszok falára szokás kiépíteni, mert itt nincs szükség arra, hogy hordozni is tudjuk őket.
 • Felakasztható, hordozható hősugárzó:
  • Ezek általában elektromosan működnek, így a kisebb, dohányzóerkélyek falára szokás tenni, főként panelházakban.

S aszerint is lehet őket csoportosítani, hogy milyen típusú üzemanyaggal működtethetőek:

 • Propánnal működő kültéri hősugárzók:
  • A propánnal működő kültéri hősugárzók könnyen feltölthetőek, hordozhatóak, így általában kisebb boltok vagy beugrók fűtésére is szokták használni.
 • Természetes gáztüzelésű modellek
  • Mivel egyre több ház kap természetes gáztüzelést, így ezeket könnyen hozzá lehet csatlakoztatni a ház rendszeréhez, de hátrányuk az, hogy kevés olyan modellt készítenek ezekből, melyek hordozhatóak lennének.
 • Elektromos hősugárzók
  • Ezek egyaránt alkalmasak félig nyitott, félig zárt területek befűtésére, így teraszokhoz, erkélyekhez és félig zárt vendéglátó egységekhez kiválóan alkalmasak. Ezeknek a hőkibocsátása kicsit gyengébb, mint a fentebb említett modelleké, így ha nagyobb területet szeretnénk befűteni, érdemes több darabot vásárolni.

Amennyiben kíváncsi vagy a nálunk elérhető kültéri hősugárzó modellekre, itt megnézheted őket.

Kapcsolódó tartalmak