Uncategorized @hu

Beltéri fa bútorok ápolása? Így csináld jól! – 2. rész

Beltéri fa bútorok ápolása

A tömör fa bútorok szemet gyönyörködtetően szépek, melegséget, meghittséget árasztanak magukból, ezzel kellemes környezetet teremtve a lakásban. Ráadásul rendkívül tartósak is, ha vigyázol rájuk, akkor sokáig kiélvezheted a használatukból eredő előnyöket. A fából készülő bútorok kezeléséről korábban már volt szó a Beltéri fa bútorok ápolása? Így csináld jól! – 1. rész c. cikkünkben, de úgy gondoljuk, hogy nem lehet elég sokat beszélni a fa bútor ápolásának fontosságáról.

Száraz/vizes rongy a por és más szennyeződések ellen

A fa bútorok ápolása szinte gyerekjáték, ha csak egy kis por halmozódik fel a felületükön, egy puha száraz rongy segítségével ugyanis könnyen megtisztítható. Amikor viszont makacsabb szennyeződésektől kell megszabadítani őket, akkor felmerülhet a kérdés, hogy mit érdemes használni, elvégre az erős vegyszerek nem jöhetnek számításba.

Ilyenkor az enyhén szappanos vízbe áztatott rongy csodákra képes. Mielőtt áttörlöd vele a szeretett bútoraidat, alaposan csavard ki a textilt, a fa ugyanis nem szereti a bő vizet. Körkörös, gyengéd mozdulattokkal dolgozz, és ha a piszok nagyon ragaszkodik a bútorodhoz, akkor ismételd meg kétszer a folyamatot.

Növényi olaj, a fa legjobb barátja

A fa bútorok ápolása akkor lesz igazán hatékony, ha a megfelelő ápolószereket használod. Alapvetően a fa szereti a növényi olajokat (pl. olívaolaj vagy kókuszolaj), de a fa típusától függően változhat, hogy a bútorokat szabad-e olajozni vagy sem. Ha igen, akkor sem mindegy, hogy milyen olajat használsz.

A megfelelő elhelyezés is fontos

Azzal is sokat tehetsz a tömör fa bútoraidért, ha körültekintően jelölöd ki a helyüket. A fa bútorok nem szeretik a magas hőmérsékletet, éppen ezért még véletlenül se tedd őket a kályha vagy a radiátor közvetlen szomszédságába, illetve tűző napfényre.

A fa bútorok különleges atmoszférát teremtenek, meghittséget és egy csipetnyi előkelőséget csempésznek a lakásba. Mivel a fa gondoskodást, törődést igényel, ezért nagyon fontos, hogy a megfelelő ápolóanyagokat használd a bútorok tisztításakor. Felejtsd el az erős vegyszereket, hiszen azok többet ártanak, mint használnak! A fa bútorok ápolása, gyengéd tisztítása mellett a megfelelő elhelyezésre is érdemes figyelned, hogy a bútoraid sokáig meg tudják őrizni a szépségüket.