Uncategorized @hu

A polyrattan bútorokról és ápolásukról!

Polyrattan ülőgarnitúraKorábbi cikkünkben általános információkat osztottunk meg a kerti bútorok ápolásával kapcsolatban, most azonban lássuk hogy az ún. polyrattan vagy műrattan kerti bútorok hogyan szállnak szembe a természeti tényezőkkel és szükséges-e őket ápolni.

Mi a különbség a valódi és a polyrattan között?

A különbség egyszerűen csak annyi, hogy a valódi rattan ténylegesen vesszőből áll össze, míg a polyrattan ezeknek a vesszőnek a műanyag utánzatából kerül kialakításra. Ez nem csak egyszerűbbé, de olcsóbbá is teszi a gyártási folyamatokat, ami a végfelhasználók által fizetendő összegen is jól látszik.

Napjainkban a polyrattan kerti bútorok egyre nagyobb hangsúlyt kapnak, ugyanis számos tulajdonságuk sokkal kedvezőbb a hagyományos rattan bútorokénál. Vegyük ezeket most sorra:

Időállóság

A polyrattan bútorok kétségkívül ”tovább bírják” és ennek maga a műanyag az oka. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a hagyományos rattan nem használható akár több évtizedig is, ugyanakkor biztosan több ápolást és odafigyelést igényel, mint a műanyagból készült változata. Nem véletlen, hogy a rattan bútorok akkor váltak kerti bútorokká, amikor felbukkant a polyrattan, mint egyfajta alternatív megoldás a kerthelységek bebútorozására. A hagyományos rattan bútorok a mai napig inkább beltéri, mint kültéri bútorok, egy-két kivételt leszámítva.

Az időállóság kapcsán két tényezőt fontos megemlítenünk. Az egyik a napsugárzás a másik a nedvesség. Természetesen a túlzottan sok nedvesség a műrattan bútoroknak sem tesz jót, de kétségtelen, hogy ha ezeket néhány alkalommal kint hagyjuk az esőzésben, másnap nem kell új kerti bútor után néznünk. Ugyanez igaz a hőingadozásokra is. Az bútoriparban használt anyagok többsége meglehetősen rosszul viseli a hőingadozásokat, viszont a műrattan esetén ez nem jelent majd kockázatot.

Emellett az erős napsugárzás is komoly hatással lehet a kerti bútorokra, ugyanakkor a műrattan esetén ez nem mondható el, mivel ezek a bútorok hatékonyan ellenállnak az UV sugaraknak. Egyfajta UV stabilizáló anyagot tartalmaznak, így jóval ellenállóbbak és tartósabbak, vagyis szemben a hagyományos rattannal, ezek nem fognak kifakulni.

Alacsony tömeg, nagy terhelés

A speciális műanyagnak köszönhetően a műrattan bútorok meglehetősen nagy terhelést is kibírnak, ezzel szemben a tömegük kicsi. Utóbbi tényező miatt sokkal könnyebben és kényelmesebben mozgathatók, a nagyobb terhelhetőségük pedig szintén pozitívan hat a tartósságukra.

Jó alakmegőrzési képesség

Bizonyára Te is találkoztál már olyan kanapékkal, székekkel és egyéb nagy terhelést elviselő bútorokkal, amelyek egy idő után eldeformálódtak. Ettől a polyrattan bútorok esetén nem kell félned, ugyanis az alakmegőrzési képességük meglehetősen magas.

 

Szükséges tehát a polyrattan bútorokat tisztítani és ápolni?

Polyrattan nyugágyTermészetesen igen, azonban ebben az esetben jóval kisebb idő és energiaráfordítást igényel a tisztítás mint a hagyományos rattan esetén.

Ezeket a bútorokat legegyszerűbben semleges hatású mosószerekkel tisztíthatjuk. A rájuk rakódott portól és egyéb szennyeződésektől egy alapos átkeféléssel könnyedén megszabadulhatunk, s ezt követően már csak egy alapos átöblítésre lesz szükségünk.

A bútorok tisztításához használhatunk magas nyomású vízsugarat is, ugyanakkor mosás után fontos, hogy az egyes bútorelemekről letöröljük a nagyobb mennyiségű vizet, így megelőzve a további por felrakódását a felületre. Az esetek többségében ez nem jelent majd problémát, mert a polyarattan bútorok vízáteresztő képessége a szerkezetükből adódóan meglehetősen magas, azonban bizonyos pontokon megállhat a víz.

Ezek a bútorok az esetek többségében valamilyen kárpitanyaggal is fel vannak szerelve. Lehetnek ezek párnák, fejtámaszok, vagy ülőfelületek. Fontos, hogy ezeket a felületeket minden esetben külön tisztítási eljárással kezeljük, attól függően, hogy milyen textilből készültek.

A fent említett tisztítási folyamatokon kívül gyakorlatilag másra nem lesz szükségünk ahhoz, hogy a nappali bútoraink kényelmét a kertben is hosszasan élvezhessük, akár évtizedeken keresztül.

Jobb tehát a polyrattan, mint a hagyományos?

Az időállóság és praktikusság szempontjából biztosan, ugyanakkor általánosságban nem jelenthető ki, hogy a műanyag jobb. Ugyan a minőségi műrattan szinte megszólalásig hasonlít a hagyományos rattan bútorokra, sokak ízlése mégis inkább a hagyományos megoldás felé húz, ami az egyéni szempontokat figyelembe véve természetesen indokolt is lehet.

Következő cikkünkben a hagyományos rattan bútorokról és azok tisztításáról lesz majd szó, addig pedig tekintsd meg műrattan bútor kínálatunkat, a függőfotelektől egészen a bárszettekig!

Kapcsolódó tartalmak