Uncategorized @hu

Beltéri fa bútorok ápolása? Így csináld jól!

Tömörfa bútoraink a természetes anyagok adta harmóniát és az általuk sugárzott meghitt hangulatot teremtenek otthonodban. A tömörfa élő anyag, folyamatosan változik, így e bútorok ápolása fontos ahhoz, hogy eredeti állapotában sokáig élvezhesd. Olvass tovább, ha meg szeretnéd tudni, hogy milyen eszközökkel tudod elevenen tartani a keményfából készült bútoraidat, hogy azokat még az utánad érkező generációk is élvezni tudják.

Tömörfa bútorok ápolása – alapok

Minden fa bútor az erezete és a rajta lévő bütykök miatt teljesen egyedi, s mivel ez egy élő anyag, így folyamatosan változik a színe és az állapota is attól függően, hogy milyen külső hatásnak van kitéve az élete során.

Ne tárold dohos vagy folyamatos páratartalom-ingadozásnak kitett helyen (pl.: melléképületek, garázs vagy fűtetlen padlás), mert ez hosszútávon akár tönkre is teheti a bútort, mert megrepedhet vagy fel is hólyagosodhat. Fontos emiatt, hogy amikor megveszel egy tömörfa bútort, az első néhány hétben ne tegyél rá semmit, hadd szokja meg az otthonod klímáját, hiszen így könnyebben tud szellőzni a rajta lévő pórusokon keresztül.

Néhány hét elteltével már tehetsz rá egy terítőt – léteznek már molyok ellen védett típusok is -, hogy óvjad a pohár foltoktól, az esetleges ételmaradékok nyomaitól és persze a portól is, de ügyelj arra, hogy légáteresztő legyen, különben nem tud alatta lélegezni a fa. Amennyiben nem tud lélegezni a fa, előfordulhat, hogy berepedezik, de be is pállhat és korhadásnak indulhat, ha nem hagysz neki elég szabad felületet az optimális szellőzéshez.

A tömörfa bútorok ápolása egyszerűbb, mint gondolnád

Először egy természetes alapanyagú kefével vagy egy száraz pamut ronggyal töröld le róla a port. Majd egy alaposan kifacsart vizes-szappanos ruhával töröld át, vagy alaposan sikáld le, majd egy száraz ruhával újra töröld le, hogy sehol se maradjon rajta víz, mert az foltot hagy a tömörfa felületén.

Fa bútor olajozása

Amennyiben nem vagy biztos abban, hogy az általad vásárolt fa bútort szabad-e olajozni, feltétlenül érdeklődd meg az ügyfélszolgálatunkon, mert szakembereink pontos tanácsokkal tudnak ellátni ezzel kapcsolatban.

Amennyiben olajjal kezelt felületű a fa bútorod, hasonlóképpen kell eljárnod, így egy száraz ruhával töröld le a port, egy vizes-szappanos, alaposan kifacsart pamut ruhával mosd le a szennyeződéseket, töröld szárazra, majd néhány perc múlva kend le egy természetes olajjal. Az olaj típusa függ a fa típusától is, de a legtöbb fa szereti a kókuszolajat, az olívaolajat, vagy bármilyen bio olajat. Kend át alaposan, majd egy ruhával töröld szárazra, és hagyd, hadd szívja magába az olajat a fa. Ettől a trükktől olyan lesz a fa bútor, mintha most gyártották volna!

Ezt egyébként érdemes néha megcsinálnod a konyhai fa deszkáiddal is, mert a mosogatás miatt egy idő után berepedeznek, de rendszeres olajozással ez elkerülhető.

Védd a közvetlen napfénytől és hőtől a fa bútoraidat!

Ne felejtsd el, hogy a fa bútorok napfény hatására fakulhatnak, illetve arra is ügyelj, hogy ne tárold közel a kandallóhoz vagy a radiátorhoz, mert az kiszáradást, a fa felhajlását vagy elgörbülését is okozhatja.

Óvatosan a dörzspapírral!

Ha fel szeretnél újítani egy kezeletlen régi fa bútort, ügyelj arra, hogy a tisztítás után a dörzspapír ne fém legyen, mert az csúnya rozsdafoltokat hagyhat maga után. Átdörzsölés után alaposan seperd le a forgácsot, majd töröld át egy nedves ronggyal, és csak ezután olajozd át, és hagyd megszáradni.

Kérj bátran segítséget tőlünk bútorok ápolásában e-mailben a rendeles@globero.hu címen, vagy a +36 30 898 9547-es telefonszámon.