Uncategorized @hu

A legújabb dizájn: sötét ülőfelület, világos fa

A jelenleg kapható kültéri étkező- és ülőgarnitúrák között egyre több olyan modell található, amelynél az asztal világos árnyalatú, a székek pedig sötétebbek. Ennek több oka is van, így ebben a cikkünkben most azt vizsgáljuk meg, hogy milyen előnyökkel és hátrányokkal járhat az, ha ezt a modern stílusú kontrasztos kivitelezést választjuk.

Miért előnyös, ha világos az asztal?

Optikai csalódás

A világos asztal nemcsak esztétikailag gyönyörködtető, hanem funkcionális is, hiszen ha világos színű felülettel bevont asztalt választunk, az automatikusan nagyítja a teret. Nem kell feltétlenül ebben az esetben a beltér nagyítására gondolni, hiszen a teraszon is ugyanezt a hatást lehet elérni egy világos színű asztallal.

Egy leheletnyi luxus

A világos fa árnyalatok, a fehér, a bézs vagy az elefántcsont mindig is a luxus stílus színe volt, így ha világos kültéri asztalt választunk, garantáltan letisztult és stílusos lesz tőle a teraszunk.

Igényes minimalizmus, modern kivitelezés

A modern stílus nagyon szereti a kontrasztos megoldásokat, így ha olyan ülőgarnitúrát választunk, ahol az asztal színe valamilyen világos árnyalat, a székek pedig sötétek, akkor automatikusan egy modern és minimalista hangulatot tudunk varázsolni a verandára.

Milyen hátránya van, ha világos az asztal?

Gyerekek és kisállatok

Mivel a legtöbb kültéri asztal nemcsak UV sugárzás álló, de taszítja is a koszt, azért bizonyos élethelyzeteket ezek sem tudnak tökéletesen túlélni sérülésmentesen. Gondoljunk csak a kisgyerekekre, akik előszeretettel használnak filctollakat, festékeket és zsírkrétákat. Jobb esetben ezek az írószerek a szinezőkben landolnak, de gyakori, hogy a gyerkőcök jó mókának tartják azt, ha összefirkálják a csodaszép világos asztal felületet.

Akinek pedig olyan kisállatai vannak, amelyek időnként felugrálnak az asztallapra, azok nagyon jól tudják, hogy az állatok tappancsai igencsak koszosak, így egy szép világos felületet pillanatok alatt be tudnak teríteni apró lábnyomokkal. Persze le lehet mosni, de hosszútávon igen sok időt igényel, hogy mindig szép tisztán tudjuk tartani.

Égési nyomok

Mindenkivel előfordulhat, hogy egy forró serpenyő alá elfelejt alátétet tenni, s máris ott egy csúnya égési folt az asztalon. Ez egy sötét színű asztallapon kevésbé észrevehető, viszont egy világos felületen igencsak szemet szúrhat. Ezt persze ki lehet küszöbölni, ha tartunk az asztal közelében alátéteket, így mindig kéznél vannak, amikor felszolgáljuk az ételeket.

Miért előnyös, ha sötétek a székek?

Kevésbé látszódik rajtuk az ujjlenyomat

A sötét árnyalatú székek azért nagyon praktikusak, mert elég őket havonta, kéthavonta lemosni. Mivel sötétek, így még ha minden nap is tologatjuk vagy egymásba tesszük őket, nem látszódnak meg rajtuk az ujjlenyomatok.

Kontrasztos elegancia

A világos asztal és sötét szék kombináció a kontrasztos színek miatt egyfajta modern stílust kölcsönöz szinte minden verandának, melytől ápolt és esztétikus lesz az egész terasz megjelenése.

Milyen hátránya van, ha sötétek a székek?

Jajj annak, aki a déli forróságban párna nélkül székre ül

Ha nem akarunk Dózsa Györgyöt játszani, használjuk az ülőgarnitúrákhoz járó ülő- és hátpárnákat, hiszen, ha sokáig süti a sötét felületeket a nap, az bizony nagyon forró tud lenni.

Szerencsére a legtöbb kültéri ülőgarnitúrához kényelmes párnák járnak, így ez csak ott probléma, ahol nincsenek ilyen kiegészítők. A nyári időszakban viszont sokan strandtörölközővel mennek ki a teraszra, amit könnyedén rá tudnak teríteni a székekre, így ez a probléma is gyorsan orvosolható.