Leírás
A legjobb minőségű faszén keményfából készül, mint a bükkfa. Előnye a többi fával szemben, hogy nem füstöl (maximum begyújtáskor, ha nem elektromos grillbegyújtót használnak), így gyakorlatilag bárhol grillezhetünk vele: teraszon, kertben stb, anélkül, hogy feltűnést keltenénk. Olyan helyeken is használható ezáltal, ahol az ilyen jellegű égéstermék miatt a szabad tűzön sütés problémákba ütközik.
A jó minőségű bükkfaszén fontos tulajdonsága, hogy sokkal lassabban ég el, így gazdaságosabb, mint puhább fából készült társai. Ugyanakkor a bükkfaszén égéshője jóval magasabb, mint a többi faszéné, így vannak olyan ételek, melyeknek elkészítése nem is lehetséges mással, ha igazán jó minőségű végeredményt szeretnénk.
Hogyan készül?
Erdélyben a faszénégetésnek komoly hagyománya van. Vannak családok, akik nemzedékről nemzedékre adják a tudást, ami a legjobb minőségű faszén eléréséhez szükséges. Ehhez az alapanyagot a kemény fa biztosítja, amihez legjobb a bükkfa.