Uncategorized @hu

Napvitorla elhelyezése egyszerűen és szakszerűen

Egy kertben remek megoldás egy, vagy akár több napvitorla elhelyezése is, hogy a tűző nap ellen megfelelő árnyékos helyet tudjunk létrehozni a kerti kikapcsolódáshoz.

Napvitorla árak

Napvitorla vásárlás

Fontos először lemérni azt a területet, ahova a napvitorlát szeretnénk kifeszíteni, így könnyedén meg tudjuk állapítani, hogy egy, vagy több árnyékolóra lesz-e majd szükségünk.

Nagyobb terület esetén érdemesebb több napvitorlát is vásárolni, hiszen ezeket össze lehet kapcsolni, hogy nagyobb területet tudjanak lefedni, viszont egy kisebb nyugágy vagy napozószék árnyékolására elegendő lehet egy napvitorla is.

Napvitorla ára

Szerencsére a napvitorla ára igen kedvező, így nem kell azon aggódni, hogy túl sokat költenénk egy ilyen egyszerű, de mégis nagyszerű találmányra. A napvitorla ára általában 5-6000 Ft körül mozog, így talán ez az egyik legolcsóbb kerti kiegészítő, mely igen sokáig tud minket megfelelően védeni a tűző nap ellen.

Napvitorlához tartozó kiegészítők

Nem mindegy, hogy fákra, oszlopokra vagy meglévő stabil kerti bútorokra szeretnénk kifeszíteni a napvitorlát, s természetesen az sem mindegy, hogy mekkora méretű árnyékolóval van dolgunk, hiszen az apróbb méretűeket könnyedén fel lehet szerelni a hozzájuk tartozó kötelekkel a kerti fákra, viszont a nagyobb darabokat érdemesebb valamilyen erősebb rögzítőelemmel kifeszíteni, vagy akár le is betonozni a tartórudakat laza talaj esetén, hogy egy kisebb szél azért ne tudja őket kifordítani.

Természetesen a napvitorla sem tökéletes, így nagyon szeles időjárás esetében mindig érdemes leengedni, hogy ne tudja kicsavarni a szél. Így azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a napvitorla elhelyezése olyan ponton legyen, melyről könnyedén le is lehet szerelni, ha például hirtelen érkezik egy nyári vihar.

A nagyobb vitorlák elhelyezésére a gumiköteleket, láncokat vagy sodronyokat szoktuk javasolni, melyeket érdemes igen stabilan álló cölöpökre vagy rudakra felszerelni. Ha a talaj túl lazának bizonyul, érdemes itt elgondolkodni a lebetonozás lehetőségén, így a kiépített cölöpök mindig stabilan fognak majd állni.

A kisebb típusok esetén azok a kötelek is nagyon jó szolgálatot tesznek, melyek a csomagban találhatóak, hiszen ezekkel könnyedén ki tudjuk megfelelő szorosságúra feszíteni a napvitorlát a terasz egyes elemeihez vagy akár a kertben lévő fákhoz.

Napvitorla magassága

Fontos itt még kiemelni a napvitorla magasságának meghatározását, hiszen ha gyermekeknek készítjük az árnyékolást, akkor is fontos a megfelelő magasság, mert igen valószínű, hogy felnőttek is vannak a közelben, s igen kényelmetlen lenne folyton lehajolgatni, hogy a gyerekekkel tudjunk együtt mókázni az udvaron, gondoljunk csak a labdázásra.

Így semmiképp sem érdemes alacsonyra tenni a napvitorlát, mert az akár veszélyes is lehet, mert ha nem figyelünk, s túl alacsonyan van kifeszítve az árnyékoló, akkor megnövekedhet a kerti balesetek száma is.

Napvitorla kifeszítése

A napvitorla felszerelése során a legfontosabb a kifeszítés, így érdemes először a feszítőcsavart kitekerni, majd a karabínerek segítségével összekötni őket és a köteleket a napvitorlával. Ezután a sarkokat egymás után kell jó erősen rögzíteni a kiválasztott pontokhoz, majd becsavarni a feszítőcsavarokat minden sarokban, hogy elérjük a maximális kifeszítést.

Tehát attól függően, hogy mekkora nagyságú napvitorlát szeretnék elhelyezni, szükségünk lehet extra rögzítőelemekre, vagy akár betonozásra is, de egyaránt elegendőek lehetnek a csomagban található kötelek is.

Kapcsolódó tartalmak